Външното министерство на Бруней заяви, че прилагането на шариата е по-скоро за превенция, отколкото за наказание, след интензивна критика срещу решението да се прилага строгият ислямски кодекс, съобщава БиБиСи.

Според новите закони, прелюбодеянието и сексът между мъжете се наказва с убийство с камъни. Бруней обяснява, че ще има сериозен висок праг за доказателства в тези случаи, което предполага, че наказанието ще бъде рядкост.

Обяснението е след като ООН обяви наказанията за "жестоки и нечовешки". Бруней изпраща отговор от Ериуан Юсоф, министъра на външните работи, според който шариата се фокусирал повече върху превенцията, отколкото върху наказанието

Той също така допълва, че шариатът не криминализира въз основа на сексуална ориентация или убеждения, включително и на еднополови основа.

Криминализацията на "прелюбодейството и содомията е да се запази неприкосновеността на семейната линия и брака на отделни мюсюлмани, особено жените", според изявлението.

Султанът на Бруней призова за засилване на шариата

Султанът на Бруней призова за засилване на шариата

Дори мюсюлмански учени не са съгласни с някои от строгите закони

В изявлението също така се пояснява, че за да бъдат извършени максималните наказания за ампутация или смърт в случай на някои престъпления, поне двама мъже с "висок морал и благочестие" ще трябва да свидетелстват.

Той обяснява, че тези мъже трябва да живеят в съответствие с "изключително високите" стандарти, което прави "изключително трудно да се намери такъв в тези дни".

Външният министър на Великобритания Джереми Хънт е разговарял с министъра на външните работи на Бруней, който предполагал, че съдебните преследвания по шариата на практика са малко вероятни.

Изявлението на външното министерство на Бруней идва в отговор на критиките на ООН за решението на страната да изпълни втората фаза от въвеждане на закона на шариата.

ООН осъди варварските закони в Бруней

ООН осъди варварските закони в Бруней

За последно държавата извърши екзекуция през 1957 г.

Първата фаза, която обхваща престъпленията, наказуеми с лишаване от свобода и глоби е приложена през 2014 г.

Върховният комисар на ООН по правата на човека изпрати на 1 април писмо до мисията на Бруней в Женева, в което предупреди, че планираното прилагане на новите закони е в противоречие с международните стандарти за правата на човека, установени в Всеобщата декларация за правата на човека от 1948 г., ратифицирана от Бруней през 2006 година.

Независимо от това, Бруней продължи с прилагането на новите закони, под непрекъснатото въвеждане на шариата заедно с общото право.

Съгласно новите закони, лицата, обвинени в определени деяния, ще бъдат осъдени, ако признаят или ако присъстват свидетели.

Престъпления като изнасилване, прелюбодейство, содомия, грабеж и обида или клевета на Пророка Мохамед ще носят максималното наказание - смърт.

Лесбийският секс носи различно наказание - 40 удара с пръчки и/или максимум 10 години затвор. Максималното наказание за кражба е ампутация.

Решението да се приложат стриктните ислямски закони предизвикаха световно осъждане, като известни личности, включително Джордж Клуни, Елтън Джон и други, призоваха за бойкот на групата хотели от колекция Дорчестър, собственост на инвестиционната агенция на Бруней.

Решението хвърли малката и богата на петрол страна пред погледите на света и предизвика раздразнение в международен план.

Бруней наказва със смърт с камъни прелюбодеяние и гей секс от следваща седмица

Бруней наказва със смърт с камъни прелюбодеяние и гей секс от следваща седмица

Въвеждат ампутация на ръка и крак за кражба, по законите на шариата