Без Европейската комисия и мониторинговия механизъм напредъкът в България и Румъния не би бил възможен.

Това заяви говорителят на ЕК Марк Грей, който в Брюксел представи годишните мониторингови доклади за правосъдие и вътрешен ред за двете страни.

Борисов обеща светкавична реакция по препоръките на Брюксел.
                                   Още...

По думите му Мониторинговият механизъм продължава да е необходим и ЕК е „в ръцете на двете правителства", от които зависи продължаването на реформите, което от своя страна да доведе до прекратяване на механизма.

На журналистически въпрос до кога ЕК ще продължи този мониторингов механизъм Грей бе категоричен: Мисля, че вие знаете много добре какво бе постигнато като споразумение, както и за механизма, който няма времева рамка. Ние винаги сме смятали, че предпазната клауза не е непременно в интерес на ЕС.

Иначе, Грей подчерта, че за първи път в годишен доклад ЕК отбелязва, че в България има политическа воля и решимост за реформи в съдебната система.

Марк Грей обясни, че през март в междинния доклад е отбелязано, че е налице политическа воля и решимост, но що се отнася до цялата годишна оценка, ЕК за първи път казва това.

Шефът на Върховния касационен съд:
Груба грешка ще бъде, ако за пореден път докладът се прочете както „дяволът евангелието” и той се използва за междуинституционални нападки, обвинения или себеизтъкване.
Длъжни сме да работим всички заедно за укрепване на държавността, за да усетят българските граждани, че държавата стои зад тях и ги подкрепя в стремежа им към справедливост, в основата на която винаги и във всяко общество са били демократичните закони и независимия съд.

Говорителят подчерта, че е нужно да се подобри професионалната практика на полицията, прокуратурата и съдилищата, за което ще бъде необходимо външно съдействие.

Констатациите на доклада за България са, че има политическа воля за реформи и положителна инерция за промяна.

От юли 2009 г. България значително е ускорила реформите и е подобрила наказателните процедури.

Има по-голям брой предявени обвинения за корупция по високите етажи и успехи в борбата с организираната престъпност. Все още обаче съдът се е произнесъл по много малко от тези случаи, заяви в резюме на доклада Марк Грей.

Относно създаването на специализирани съдилища в България за конкретни дела, говорителят на ЕК заяви, че Комисията разглежда с интерес изявленията, които се правят в България.
Това, което мога да кажа е, че докладът е доста неутрален по този въпрос, допълни още Грей.

Държавните финансови средства трябва да бъдат по-добре защитени от злоупотреби и конфликт на интереси, гласят още заключенията в доклада.

Докато България е постигнала важни резултати, Румъния има сериозни пропуски в усилията си да постигне прогрес, гласят част от констатациите в документа.

За България Марк Грей изтъкна силния импулс за реформи след последния доклад на ЕК за правосъдие и вътрешен ред.

Политическата воля за реформа в съдебната система е налице.
Похвални са и промените в НПК и по-високия брой обвинения, подчерта Грей и допълни, че тези обвинения трябва водят до повече влезли в сила присъди.

По думите му съдебната система у нас трябва по-често да поема инициатива и да показва по-силна отговорност.

ЕК ще продължи да работи интезивно и с двете държави, за да превърне препоръките в реални постижения, изтъкна в заключение Марк Грей.