Министърът на външните работи Николай Милков е информирал колегите си на заседанието в Брюксел за пребития секретар на българския клуб в Охрид Християн Пендиков и е поискал солидарност и отношение по въпроса от тях, съобщи БНР.

Това беше извънредна намеса от наша страна, тъй като точката не беше заложена в дневния ред, каза министър Милков.

"Ние имаме една ескалация на напреженията и ескалация на натиска, свързан с правата на българската общност там. Те започнаха с приемането на една законодателна репресия срещу българската общност и правото ѝ на сдружаване, която показа забележителен консенсус между управляващи и опозиция на антибългарска основа."

Оперираха пребития в Охрид Християн Пендиков

Оперираха пребития в Охрид Християн Пендиков

Състоянието му е стабилно, без опасност за живота

След това последва опожаряването на българския клуб, за което беше дадена условна присъда. След това последваха 3 атаки срещу други клубове и стрелба срещу единия от тях. Никога не бяха намерени виновниците".

Запитан от "Хоризонт" дали ще използваме отново правото си на вето за преговорите със Северна Македония, министър Милков отговори: "Всичко зависи от това как ще се развият нещата, поначало това нещо никога не е изключено, макар че правото на вето е като атомното оръжие - неговата сила е в това да не се използва, а да стои като някакъв вид възможност, която да накара другите да отстъпват, да преговарят, да стигнат до някакъв общ консенсус. Надявам се да не го използваме".

Стрелба срещу българския клуб в Охрид

Стрелба срещу българския клуб в Охрид

Скопие осъди инцидента, но , не спомена, че е български клуб