Брюксел предложи забрана в целия ЕС за внос на руски въглища на стойност 4 милиарда евро годишно, съобщава Евронюз.

Мярката идва в отговор на предполагаемите безразборни убийства в Буча, предградие северозападно от Киев. Изображенията на бруталните атаки подхранват призивите за пълно ембарго върху руската енергия, основният източник на приходи за Кремъл, дори ако някои държави-членки продължават да не са склонни да предприемат такава драстична стъпка.

"Това ще намали друг важен източник на приходи за Русия", каза председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Въглищата представляват малък дял от 99 милиарда евро, които блокът похарчи за руски минерални горива през 2021 г.

Новият пакет от санкции на ЕС, петият общо, включва забрана за транзакции на четири "ключови" руски банки, които заемат 23% от руския банков пазар. ВТБ, вторият по големина в страната, е един от набелязаните, след като беше изключен от системата SWIFT в началото на март.

Но Сбербанк и Газпромбанк, първата и третата по големина финансова институция в Русия, ще бъдат пощадени. Двете банки обработват повечето плащания, свързани с енергията.

Комисията също така предложи набор от нови забрани за износ на стойност 10 милиарда евро, за да засегнат сектори, в които Русия се счита за "уязвима", като квантови компютри, полупроводници и чувствителни машини. В същото време новите забрани за внос на стойност 5,5 милиарда евро ще бъдат насочени към дървесина, цимент, морски дарове и алкохол.

ЕС спира вноса на въглища от Русия?

ЕС спира вноса на въглища от Русия?

Полша вече обяви това решение

Изпълнителната власт иска да забрани на руски кораби да влизат в пристанища на ЕС, но с изключения за хранителни продукти, хуманитарна помощ и енергия.

Освен това Комисията има за цел да изключи руските компании от схемите за обществени поръчки в целия ЕС и да намали всякаква финансова подкрепа за руските публични органи.

"Европейските пари от данъци не трябва да отиват в Русия под каквато и да е форма", заяви фон дер Лайен.

Новите мерки изискват одобрението на всички 27 страни членки с единодушие. Очаква се посланикът на ЕС да се срещне утре, за да обсъди предложенията на Комисията и евентуално да им даде зелена светлина.

Фон дер Лайен добави, че екипът й работи върху "допълнителни санкции, включително върху вноса на петрол". Предишен опит за въвеждане на забрана за петрол не успя да събере необходимата подкрепа.

По време на съобщението във вторник фон дер Лайен не спомена газа, печеливш руски износ, от който много страни от ЕС зависят силно за производство на енергия.

Блокът бе обвинен, че финансира военната машина на Москва чрез продължаващите покупки на изкопаеми горива. САЩ и Обединеното кралство, които са по-малко зависими от руската енергия, вече обявиха планове за пълно прекратяване на вноса.