Европейската комисия ще започне процедура за налагане на санкции срещу Испания и Португалия за първи път, след като заключи във вторник, че двете страни не са направили „достатъчно усилия” да намалят бюджетните си дефицити, научи EurActiv.com.

Европейската комисия е провела ориентировъчен дебат за това как да се справи с най-тежките случаи, нарушаващи фискалните правила на Брюксел и специфичните препоръки за отделните страни членки.

ЕК ще представи пакет от препоръки за фискални и структурни реформи на 18 май.

По време на дебата на еврокомисарите е имало „широко признание”, че Испания и Португалия са случаи за ускоряване на процедурата, разкрил източник от Брюксел за EurActiv.

През последните седмици Испания се опита да убеди ЕК не само относно полаганите от нея усилия за намаляване на дефицита от 9% от БВП до 5% от БВП, но и че отлага да вземе решение за дефицита си предвид извънредната политическа ситуация в страната.

Испанците ще отидат отново до урните на 26 юни, след като социалистите не успяха да сформират коалиционно правителство след патовата ситуация след проведените парламентарни избори на 20 декември.

Но източници от ЕС са обяснили, че „данните са много ясни” и показват, че нито Мадрид, нито Лисабон са извършили структурните усилия, необходими за намаляване на техния дефицит под задължителния от 3% от БВП.

Нещо повече, еврокомисарят за еврото Валдис Домбровскис иска единен подход, за да се избегнат оплаквания от страна на Португалия за изгодно третиране, давано на по-големите страни членки като Испания.