Работната група към Съвета на ЕС, заета с разширяването на Шенгенското пространство, днес е одобрила единодушно и окончателно техническата готовност на България за присъединяване към свободната от граничен контрол зона. Това съобщи пред БТА ръководителят на Постоянното представителство на България към ЕС посланик Бойко Коцев.

В хода на процедурата след първоначалното одобряване на докладите за техническата готовност не са били задавани допълнителни въпроси към страната ни. Днес въпроси е поставил представителят на Франция и е получил изчерпателни отговори, добави посланикът.

С днешното решение приключва техническата фаза по оценяването на страната ни и следва формирането на пълно единодушие на министрите на правосъдието и вътрешните работи на страните от ЕС, които ще вземат окончателното политическо решение. Посланик Коцев изрази очакване това да се случи до края на годината.

На 7 юни предстои Европарламентът да вземе решение по доклада на евродепутата Карлуш Коелю за готовността на България и на Румъния за Шенген. Вчера той беше одобрен от комисията по граждански права, правосъдие и вътрешни работи на ЕП и заключава, че страните са изцяло готови технически за членство в зоната.

Комисията отхвърли предложенията приемането на България и Румъния да бъде отложено за неопределен срок, както и то да бъде обвързано с борбата с корупцията.