Говорителят на Европейския съюз призна за сериозни пропуски в сегашните правила на блока за придобиването и притежанието на огнестрелно оръжие. Той допълни, че изпълнителното тяло на ЕС е представило предложения за по-строго регулиране.

Припомняме, че вицеканцлерът на Германия призова за затягане на законите за оръжие след стрелбата в Мюнхен в петък. 18-годишният стрелец е успял да закупи незаконно оръжие чрез интернет. Той уби 9 души и се самоуби.

Ако бъде приет пакетът с предложения на комисията на ЕС, придобиването на оръжие в ЕС ще стане по-трудно. Това ще позволи по-добро проследяване на законно притежаваното оръжие и ще засили сътрудничеството между държавите членки, коментира говорителят Рикардо Кардосо, цитиран от „Асошиейтед прес”.

Комисията, изпълнителният орган на ЕС, е издала предложенията през ноември, но сега те са в процес на разглеждане от ЕС и правителствата на 28-те държави членки, допълни Кардосо.

От своя страна говорителят на ЕК Маргаритис Схинас заяви, че блокът продължава да държи врата отворена за хора, търсещи убежище от война и преследване, но европейците трябва да се защитават от атаки срещу начина им на живот.