Нападателят, който вчера откри огън в мола в германския град Мюнхен, е 18-годишен етнически иранец. Той живее от 2 години в града. Има двойно гражданство - иранско и германско. (По-късно бе съобщено, че името му е Давид С.)
Няма данни за други стрелци, освен него, въпреки предварителните съобщения, че най-вероятно са няколко. Това съобщиха на среднощна пресконференция от полицията.

Последни новини от драмата в Мюнхен
на живо

Последни новини от драмата в Мюнхен

Стрелба и хаос в германския град

Според съобщението направено от шефа на полицията, по време на атентата в търговския Олимпийски център в Мюнхен петък вечер са загинали 10 човека, между тях е и самоубилият се стрелец. 21 човека са ранени, от които 16 тежко и трима с опасност за живота, между ранените има и деца.

Самият извършител е намерен самоубил се с куршум в главата в улица, отдалечена на един километър от търговския център, след като преследващият отряд на цивилна полиция го изгубва от поглед.

Мъжът е на 18 години, немец от ирански произход, притежаващ иранско и немско поданство. Живеел е в Мюнхен. Мотивите за извършване на убийстватасе разследват от полицията. До сега мъжът не е бил криминално проявен.

Полицията отхвърля версиите за съучастници в терористичния акт и потвърждава тезата, че извършителят е действал сам. Според нея той е стрелял с пистолет, версията, че е използвал пушка в момента се проверява.

Снимка 245713

Източник: GettyImages

Директорът на полицията обяснява големия брой на жертвите с точната стрелба на стрелеца, както и с близкото разстояние, на което той се е намирал от жертвите си.

Групировката "Ислямска държава" приветства извършеното и органите на реда работят и по версия за тероризъм. Властите обаче все още не определят случилото се като тероризъм. В началото бе съобщено, че младежът вероятно е действал в състояние на амок.  

През нощта излизаха версии за крайнодесен екстремизъм, тъй като нападателят бил чут да ругае чужденците, преди да стреля. Други обаче заявиха, че са чули крясъци "Аллах акбар!". 

Не се потвърждават информациите за стрелба на други места в града. 

По време на полицейската акция са били мобилизирани 2300 полицаи от Германия, като помощ е оказана и от антитерористичната австрийска група „Кобра”.
Границите на Чехия и Австрия към Германия са със засилена охрана. В Австрия е увеличено и полицейското присъствие.

Снимка 245715

Източник: GettyImages

В Мюнхен в събота се свиква Съветът за Сигурност, на който ще участват представители на правителството на Байерн, както и политици от държавното управление на Германия. Очаква се да присъства и бундесканцлерът Ангела Меркел.