Парижки прокурори съобщиха, че са извършени нови 8 ареста във връзка с атаката с камион на Деня на Бастилията в Ница, при която загинаха 86 души, цитирани от АП.

Прокурорите подчертаха, че заподозрените са свързани с нападателя Мохамед Лахуаедж Бухлел. Те разкриха, че арестите са извършени в департамент Алп Маритим с административен център Ница.

Задържаните 8 души са от Тунис и Франция.

Припомняме, ДАЕШ („Ислямска държава”) пое отговорност за атаката на 14 юли, при която Бухлел, който е от Тунис, смаза с камион десетки хора на Promenade des Anglais в Ница. По време на нападението много хора бяха се събрали за празничната заря.

Междувременно френският правосъден министър Жан-Жак Урвоа защити специалните затворнически крила за ислямисти, подчертавайки, че в тези затвори има по-малко насилие в сравнение с останалите препълнени затвори в страната.

Пред радио France-Inter той заяви, че няма да затвори петте затворнически крила във Франция, въпреки че има оплаквания от синдикати на надзирателите в затворите, след като двама охранители бяха ранени при нападение северно от Париж.

Урвоа добави, че тези атаки не могат да се толерират, но „парадоксалното” е, че има по-малко такива нападения в звената с радикални елементи в сравнение с другите.

Министърът направи коментара в затвор в предградие на Париж, където обяви планове за откриване на повече килии в затворите, тъй като затворите са препълнени – проблем от десетилетия, който отново се появи на дневен ред след прилагащото се в страната още извънредно положение.