Групировката „Ислямска държава” е поела отговорност за атаката с мачете в Белгия. Това съобщава „Ройтерс”, цитирайки информационната агенция на терористите „Амак”.

Терористичната групировка заявява, че нападателят е бил неин войник.

Цитирайки неназован източник свързаната с „Ислямска държава” новинарска агенция съобщава, че атаката в събота е в отговор на призивите за нападение на граждани, принадлежащи към страните във водената от САЩ коалиция, бомбардираща в Сирия и Ирак.

Междувременно белгийските прокурори съобщиха, че нападателят е 33-годишен алжирец, който може да е бил вдъхновен от тероризма. Прокурорите го идентифицират като K.B., който живял в Белгия от 2012 г., криминално проявен.

Припомняме, че мъж с мачете нападна две полицайки, крещейки „Аллах Акбар”. Той бе прострелян от трети полицейски служител, намиращ се на мястото. По-късно нападателят издъхна от раните си. Едната полицайка бе получила сериозни наранявания по лицето.

„Има индикации, че атаката може да е вдъхновена от терористичен мотив”, се казва в съобщението на прокурорите. В съобщението се допълва, че той е бил известен на полицията за криминални деяния, не за тероризъм.

Води се разследване за тероризъм във връзка с атаката с мачете, при която две полицайки бяха ранени в Шарлероа. Това обяви по-рано пред журналисти премиерът на Белгия Шарл Мишел, цитиран от Агенция „Франс прес”.

Мъж рани с мачете двама белгийски полицаи
Обновена

Мъж рани с мачете двама белгийски полицаи

Нападателят крещял "Аллах Акбар"

„Бяхме информирани от федералните прокурори, че е започнало разследване за опит за убийство с терористични подбуди..., имайки предвид някои елементи в случая”, заяви Мишел.

Той визира виковете на нападателя „Аллах Акбар” (Господ е най-великият) по време на атаката пред полицейското управление.

Арестуваха турчин с мачете в Белгия

Арестуваха турчин с мачете в Белгия

Не го е използвал

Информация за самоличността на нападателя на пресконференцията в Брюксел не бе разкрита. Премиерът Шарл Мишел даде брифинга след срещата на силите за сигурност в Белгия.

Първоначално Мишел каза, че нападателят не е бил идентифициран, но посочи, че изглежда още веднъж става въпрос за атака с терористични подбуди.