Саудитска Арабия е предложила помощ на разследващите в Германия, за да намерят онези, които стоят зад бомбената атака и нападението с брадва от юли. Това съобщава „Ройтерс”, позовавайки се на информация от списание „Шпигел”. Изданието цитира високопоставен член на саудитското правителство.

Саудитските власти са в контакт с германските си колеги, отговаряйки на новите открития, които показват, че и двамата нападатели са били в близък контакт чрез чат с поддръжници на „Ислямска държава” в Саудитска Арабия, пише „Шпигел”.

Следите от чата, който разследващите са успели да сглобят, показват, че и двамата мъже не са били само повлияни, но и са получавали инструкции от хора допреди атаките. Тези хора все още не са идентифицирани.

„Ислямска държава” пое отговорност за атаката от 18 юли близо до Вюрцбург, Бавария. Тогава 17-годишен бежанец, за когото се смята, че е от Пакистан или Афганистан, рани петима души с брадва, преди полицията да го застреля.

27-годишен сириец, който се самовзриви в Ансбах, Южна Германия, на 24 юли се е врекъл във вярност на „Ислямска държава” във видео, открито на мобилния му телефон, твърдят разследващите. Групировката „Ислямска държава” пое отговорност за бомбения атентат, при който пострадаха 15 души.

В края на юли вътрешният министър на Бавария заяви, че атентаторът от Ансбах е бил „значително повлиян” в чат разговор на мобилния си телефон, който приключил точно преди атаката.