Десетки видни френски мюсюлмани и министър-председателят Манюел Валс призоваха за национална кампания за насърчаване на нерадикалния ислям и борба с радикализацията на младите мюсюлмани, съобщава БиБиСи.

Те публикуваха отделни призиви във в. „Журнал дю Диманш”, докато Франция остава в шок от убийството на свещеника от ислямистки екстремисти през миналата седмица.

41 видни мюсюлмани и Валс посочват, че френска мюсюлманска фондация, създадена през 2005 г., трябва да бъде рестартирана.

Обаче позицията на Валс предизвика някои критики. Двама политици от дясната опозиционна партия „Републиканците” – Ерик Чоти и Кристиан Естроси, обвиниха Валс в лицемерие, че не е успял да предотврати отварянето на финансирана от Саудитска Арабия джамия в Ница.

Валс беше бурно освиркан по време на възпоменание в Ница на 18 юли за избитите 84 души от камион, забит в празнуваща тълпа на крайбрежната алея на града. Тунизийският шофьор се смята, че е бил вдъхновен от терористите от ДАЕШ („Ислямска държава”).

В Европа са налице широкоразпространени опасения относно влиянието на уахабизма - ултраконсервативната версия на исляма в Саудитска Арабия.  

В своя призив Манюел Валс отбелязва, че френската държава трябва да избягва „всякакъв патернализъм” към исляма, но „има спешна нужда да се помогне на исляма във Франция, за да се отърве от онези, които го подкопават отвътре”. Френският премиер допълва, че „за да бъде направено това, ние сме длъжни да изградим истински пакт с исляма във Франция и да се даде централна роля на фондацията”.   

Той не дава подробности за това каква би била ролята на фондацията или как ще си взаимодейства с джамиите.

Валс, който е социалист, предупреди, че „ако ислямът не помогне на републиката да се пребори с онези, които оспорват публичните свободи, ще бъде по-трудно за републиката да гарантира тази свобода на религията".

Отделно 41 видни френски мюсюлмани излязоха със съвместно изявление, посочвайки, че „ние трябва да говорим сега, защото ислямът се превърна в публичен въпрос и настоящото положение е нетърпимо”. Сред тях са бивши министерски съветници, предприемачи, адвокати, учени и университетски преподаватели.

Те осъдиха вълната от нападения от джихадисти във Франция, включително онези в Париж през миналата година, атаката в Ница и убийството на възрастния свещеник в църква в предградие на град Руан.

„Ние, мюсюлманите, мълчахме преди, защото разбирахме, че във Франция религията е частен въпрос”, изтъкват те, препращайки към строгата светска политика на френската държава. „Фондацията за исляма във Франция беше създадена преди повече от 10 години и сега е време да я активираме отново”, посочват 41-те видни мюсюлмани, добавяйки, че „тя никога не е работила правилно, но сега трябва да бъде оправомощена да събира дарения”.

Те призовават за „културна битка срещу радикалния ислямизъм сред младежите”. Тя трябва да включва прозрачно финансиране на джамии, подходящо обучение и заплати за имами и богословска работа.

През 2004 г. френското правителство обяви, че всички имами в страната трябва да научат френски и да разширят своето образование, защото по-голямата част от тях са от страни извън Франция.