Хиляди хора се събраха в катедрала във френския град Руан, Нормандия, за погребението на 85-годишния отец Жак Хамел, който беше убит в църква от двама ислямски екстремисти миналата седмица, съобщава БиБиСи.

Организирана е публична траурна служба в катедралата преди да бъде погребан. На службата присъстват вътрешният министър Бернар Казньов и от висшия клир.

Снимка 247280

Източник: ЕПА

Хамел беше убит от 19-годишните Абдел Малик Петижан и Адел Кермиш – двамата обявиха, че са действали от името на ДАЕШ („Ислямска държава”). Петижан и Кермиш бяха убити от полицията.

Арестуван е братовчед на Петижан по подозрения, че е знаел предварително за заплануваното нападение. Друг човек пък е разследван за опит да пътува с Петижан до Сирия.

Като част от борбата срещу тероризма френското правителство обяви, че затваря 20 джамии. Също планира откриването на нова фондация, която ще предоставя алтернативно финансиране за мюсюлмански религиозни места за молитви на фона на опасения, че Саудитска Арабия разпространява ултраконсервативна версия на исляма в страната.

Снимка 247277

Източник: ЕПА

Група известни мюсюлмани подкрепи плана, защото „в момента ситуацията не може да се толерира”.

В неделя мюсюлмани в цялата страна участваха в организирани от католици меси като солидарен жест след убийството на отец Хамел.