Европейският съюз привика руския аташе по въпросите на външните работи Кирил Логвинов, като призова Москва да разреши "независимо и прозрачно международно разследване" на смъртта на опозиционния политик Алексей Навални и поиска тялото му да бъде незабавно предадено на семейството му.

Дипломатическият призив беше отправен от управляващия директор на Европейската служба за външна дейност (ЕСВД) за Източна Европа, Русия, Централна Азия, регионалното сътрудничество и ОССЕ Майкъл Зиберт, който настоя "Русия незабавно и безусловно да освободи всички останали политически затворници, както и всички задържани в градовете в Русия при отдаване на почит на Алексей Навални".

След смъртта на Навални много гласове посочиха като отговорни президента Владимир Путин и руските власти. По-рано през деня Белият дом обяви допълнителни санкции срещу Русия по същия въпрос.

На 16 февруари Федералната пенитенциарна служба на Ямало-Ненецкия автономен окръг съобщи, че Алексей Навални е починал, след като се е "почувствал зле" след разходка в петък и "почти веднага е загубил съзнание".

Кремъл: Обвиненията за отравяне на Навални са неоснователни

Кремъл: Обвиненията за отравяне на Навални са неоснователни

Той заяви, че Путин не е гледал изявлението на Юлия Навалная

Западът обаче се обедини около мнението, че руският опозиционер е бил убит и президентът Владимир Путин носи отговорност за смъртта му.

На свой ред Кремъл отхвърли обвиненията като "безумни" и "неприемливи", като се има предвид, че засега няма информация за причината за смъртта на Навални.