Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков нарече западните изявления за смъртта на Алексей Навални "безумни" и "неприемливи", като се има предвид, че няма информация за причината за смъртта.

"Няма информация за причините за смъртта. А има такива изявления. Очевидно това са абсолютно неистови изявления. Ние считаме подобни изявления за абсолютно неприемливи, подчерта Песков, цитиран от ТАСС.

Първото изказване на Дмитрий Песков след информацията за смъртта на Навални беше още по-кратко - че на президента на Руската федерация Владимир Путин е докладвано.

Въпреки че някои руски медии разпространяват информацията, че политикът е загубил живота си вследствие на тромб, това не може да се счита за надеждна информация в момента, докато не бъде извършена аутопсия и не бъде установена причината за смъртта на Навални.

Дмитрий Песков не казва нищо за тези слухове, заявявайки, че няма окончателна информация от Федералната служба за изпълнение на наказанията (ФСИН).

В отговор на въпрос дали Кремъл ще реагира на тази ситуация, Песков отбеляза: "ФСИН реагира". "Казахме всичко, беше докладвано на президента, след това ФСИН прави всичко, което трябва да се направи", завърши представителят на Кремъл. В отговор на въпрос дали президентът може да поеме контрола върху разследването на смъртта на Навални, Песков заявява: "Нямам какво повече да ви кажа по тази тема."

Джо Байдън: Помнете, Путин е отговорен за смъртта на Навални

Джо Байдън: Помнете, Путин е отговорен за смъртта на Навални

Десетки политици от цял свят коментират смъртта на руския опозиционен лидер

Преди това председателят на Държавната дума Вячеслав Володин с лекота назова "виновниците за смъртта на Навални" - според него са западни лидери.

"Всички те, фамилиите им за широко известни - от генералния секретар на НАТО и ръководството на САЩ до Шолц, Сунак, Зеленски - са виновници за смъртта на Навални. Именно за тях, които вече са взели огромен брой грешни решения и се придържат към позициите си, е изгодна смъртта на Навални", написа Володин в профила си в Telegram.

Мария Захарова, говорителят на руското Външно, също заяви, че моменталната реакция на обвинение към Русия на лидерите на страните от НАТО по повод смъртта на Навални е саморазобличителна. "Съдебно-медицинска експертиза още няма, но изводите на Запада вече са готови", заяви Захарова.

В Москва предупредиха за "нерегламентирани" акции след смъртта на Алексей Навални

В Москва предупредиха за "нерегламентирани" акции след смъртта на Алексей Навални

Вече се появяват съобщения и за арестувани