В Русия забраниха провеждането на "нерегламентирани" демонстрации. Предупреждение за това отправят официално властите в столицата Москва, които направиха и специално изявление.

"Организирането или провеждането на нерегламентирани събирания, призиви или участие в подобни събития представляват административно нарушение", предупредиха от офиса на Главния прокурор. Това е "предупреждение срещу всякакво нарушение на закона", се казва още в изявлението.

Предупреждението към жителите на руската столица е срещу всякакви "неразрешени" демонстрации и следва съобщението за смъртта на най-популярния към момента критик на руския президент Путин - Алексей Навални.

В Русия всяка обществена критика на властите е наказуема със затвор.

В няколко градове в страната обаче се извиха дълги опашки от руснаци, които положиха цветя пред паметниците на жертвите на политическите репресии по времето на СССР, като по този начин отдадоха почит на Навални.

На моста близо до Кремъл в Москва, където през 2015 година бе убит друг опозиционер, Борис Немцов, хората поставят цветя там, където има импровизирано място за поклонение.

Портрет на Алексей Навални е поставен до този на Немцов.

На друго място в центъра на Москва, върху Соловецкия камък, паметник на жертвите на политическите репресии, поставен точно до прочутата Лубянка, централата на съветското КГБ и след това на руската Федерална служба за сигурност (ФСБ), се извива опашка от хора, за да поставят цветя.

В Москва вече има и задържани, съобщава руската редакция на BBC. Матвей Клестов е бил задържан на Соловецкия камък в Москва, според OVD-Info. Клестов е обвинен в неподчинение на полицията и е оставен в полицейското управление за една нощ.

Според "Сота" полицията е задържала и трима минувачи след проверка на документи в прохода край Лубянка, отново в района на Соловецкия камък.

За задържани се съобщава и в Петербург, Ростов на Дон, Мурманск, Нижни Новгород.

В Нижни Новгород няколко души са били задържани на мястото на смъртта на Ирина Славина, журналистка, която се самоуби близо до сградата на Министерството на вътрешните работи през есента на 2020 г., с искане Руската федерация да бъде обвинена за нейната смърт. Според OVD-Info най-малко осем души са били задържани в Нижни Новгород.

Появяват се и съобщения, че в някои градове полицейски служители събират личните данни на събралите се да отдадат почит на Навални.

В Казан полицията изтласкала десетки хора, дошли да почетат паметта на Навални в парка далеч от паметника на жертвите на политическите репресии.