Европейският комисар за търговията Сесилия Малмстрьом обяви, че Европейският съюз разглежда действията на САЩ да наложи вносни мита върху стоманата и алуминия като "незаконни" и против регламентите на Световната търговска организация (СТО). Тя коментира темата по време на пресконференция в Нова Зеландия.

Еврокомисарят добави, че от това следва, че ЕС няма друг вариант "освен да отговори", но все пак изтъкна, че ЕС е готов да се ангажира със САЩ за разрешаването на търговския спор, предизвикан от решението на Вашингтон.

ЕС „шамароса” САЩ с мита за €2,8 млрд.

ЕС „шамароса” САЩ с мита за €2,8 млрд.

Висят други 3,6 милиарда евро

"Винаги сме готови да говорим със САЩ. Целият ЕС е основан на идеята, че разговаряме и преговаряме", коментира еврокомисарката. 

Сесилия Малмстрьом също така отбелязала, че Общността е "много притеснена" от задаващата се търговска война между САЩ и Китай, подчертавайки, че "всички сме взаимосвързани в световната икономика" и че възможната търговска война ще има отрицателно въздействие също така и върху ЕС.

"Това ще засегне нашите компании, ще се отрази на нашите потребители. А ние също така сме притеснени, че страните действат извън правилата, които сме създали съвместно в СТО", подчерта еврокомисарката.

Турция "няма избор", удря САЩ с ответни мита

Турция "няма избор", удря САЩ с ответни мита

Митата ще варират от 5 до 70 на сто

Малмстрьом допълни, че ЕС работи усилено с партньорите си за "укрепване и разработване на нови правила със СТО", отбелязвайки, че организацията е "основана на правила система", която "ни служи добре".

Ала тя отбеляза също, че СТО трябва да създаде регулации, с които да се справи със субсидиите и дъмпинга на Китай за неговите стоки на пазарите.

Тръмп заплашва Китай с допълнителни мита за 200 млрд. долара

Тръмп заплашва Китай с допълнителни мита за 200 млрд. долара

Ако Китай "откаже да промени практиките си"