Еврокомисарят, отговарящ за координирането на доставките на ваксини срещу COVID-19 в Европейския съюз, отхвърли критиките от страна на Световната здравна организация (СЗО), че закупуването на бустерни (подсилващи) дози ваксини за европейците е несправедливо спрямо по-бедните страни, които все още чакат за ваксини, информира "Франс прес".

Еврокомисарят по вътрешния пазар Тиери Бретон заяви, че приблизително 300 милиона до 350 млн. дози ваксини, необходими за потенциални допълнителни имунизации в Европа, ще се равняват само на един месец европейско производство.

"Това означава един месец производство. За това говорим", отбеляза Бретон пред репортери в Брюксел.

СЗО: Бустер дозите на COVID ваксини не са лукс

СЗО: Бустер дозите на COVID ваксини не са лукс

Поставянето им е начин да се предпазят най-уязвимите

"Разбирам посланието, но числата не се събират в смисъл, че когато всъщност съберете Европа и САЩ, ние ще произвеждаме 500 до 600 милиона дози всеки месец", добави той.

Бретон настоя, че във всеки случай бустерните дози не трябва да се прилагат чак шест месеца след пълната ваксинация и че стотици милиони ваксини са били насочени към нуждаещи се страни, особено в Африка.

ЕС все още не е препоръчал ваксинирането с трета доза, но Бретон отбеляза, че лично очаква това да стане масова практика, след като големи членове на Общността като Франция вече обявиха своите кампании за поставяне на бустерна доза.

До 48 часа САЩ разрешават бустер ваксината

До 48 часа САЩ разрешават бустер ваксината

"Пфайзер" и "Модерна" ще се използват

СЗО миналия месец осъди бързането на богатите страни, по-конкретно САЩ, да осигурят бустерни дози COVID-19 ваксини, докато милиони по света все още не са получили нито една доза.

На 18 август директорът за извънредните ситуации на СЗО Майк Райън изтъкна, че страните раздават "допълнителни спасителни жилетки на хора, които вече имат спасителни жилетки, докато оставяме други хора да се удавят".