Европейският парламент гласува окончателно създаването на единен регистър за резервационните данни на самолетните пътници, с което авиокомпаниите ще бъдат задължени да споделят информация за пътниците с властите на страните от Европейския съюз и което цели улесняването на проследяването на заподозрени терористи, наркотрафиканти и други престъпници, пътуващи до и в Европейския съюз.  

Приемането на новата директива е кулминация на 5-годишни дебати, които се разгорещиха след терористичните нападения в Париж и Брюксел.

Тази директива ще задължи авиокомпаниите да предоставят на тайните служби подробни паспортни и банкови данни на своите пътници. Специализираните агенции от всичките 28 страни членки ще имат достъп до националните списъци на всяка от тях.

Натискът за въвеждане на системата дойде от правителството на Франция след терористичните атаки през ноември.

"Всички страни членки вярват, че списъците с информация за пътуващите със самолети ще улесни залавянето на чуждестранни джихадисти", заявил британският консерватор Тимъти Къркхоуп, докладчик по темата. Според него директивата ще спасява животи, ще спомага залавянето на престъпници и ще направи Европа по-безопасно място.

Споровете, водени до момента бяха заради подозрението, че масовото събиране на лични данни запазва риска от злоупотреба с правата на гражданите.