Брюкселският съд разпореди на Белгия да репатрира от Сирия в рамките на 75 дни жена на джихадист от ДАЕШ и нейните деца, съобщава "Ройтерс".

23-годишната жена и двете й деца чакат за шанс да се върнат в Белгия от бежанския лагер Ал-Родж в район на североизточна Сирия, който е под кюрдски контрол.

Първоинстанционният съд в Брюксел заяви, че Белгия е изправена пред ежедневна глоба, ако жената не бъде репатрирана в определеното време.

През септември ЕС създаде общ регистър за борба с тероризма, като се надява да улесни съдебно преследване и осъждане на заподозрени бойци и хора, които се завръщат от сражения в Ирак и Сирия.

ДАЕШ обяви новия си главатар

ДАЕШ обяви новия си главатар

Името му е Абу Ибрахим ал Хашеми ал Кураши

Този ход отчасти е насочен към справяне със загрижеността относно съдбата на стотици граждани на ЕС, които се бият за ДАЕШ и сега са задържани в Ирак и Сирия.

Много от тях биха могли да се върнат в Европа и да не се изправят пред съд поради липса на доказателства срещу тях, фактор, който допринесе за безпокойство в няколко държави от ЕС заради завръщащите се бойци.

Еврокомисарят по сигурността Джулиан Кинг заяви пред "Ройтерс" миналия месец, че най-малко 1300 граждани на ЕС, повече от половината деца, са държани в Сирия и Ирак.

Президентът Доналд Тръмп, който обяви на 6 октомври, че американските сили ще се оттеглят от Североизточна Сирия, призова европейските държави да репатрират гражданите си, които се бият в Сирия за "Ислямска държава" и да ги съдят.

Тръмп се похвали с разговор с Ердоган и защитен петрол

Тръмп се похвали с разговор с Ердоган и защитен петрол

А в Европа били готови да си вземат обратно бойци от ДАЕШ