Банковите вложения в "екстремни" изкопаеми горива са се увеличили неимоверно в световен мащаб, стигайки до 115 млрд. долара по време на първата година на Доналд Тръмп като американски президент, като вложенията в катранени пясъци са се увеличили повече от два пъти. Това е установил нов доклад, съобщава "Гардиън".

Масовото бягство от инвестиции в изкопаеми горива след Парижкото споразумение за климата приключи през миналата година с връщането към енергийни източници, наречени "екстремни" заради приноса им към глобалните емисии в атмосферата, които водят до глобално затопляне на климата. Това включва 11% ръст във финансирането на извличането на петрол от катранени пясъци, което е най-мръсният възможен добив на суров петрол, както и добив на нефт и въглища в Арктика и в много дълбоки води.

Ню Йорк съди петролни гиганти заради климатичните промени

Ню Йорк съди петролни гиганти заради климатичните промени

Тенденциозно подвеждат обществото, за да защитят приходите си

Американските и канадските банки възобновиха надпреварата в неконвенционалния енергиен сектор след обещанието на Тръмп да изтегли САЩ от Парижкото споразумение, като една от най-големите американски банки JPMorgan Chase увеличи финансирането си за въглища с 21 процента и четирикратно увеличи активите си в катранени пясъци.

Ръстът от 5,6 млрд. долара на JPMorgan Chase във вложения в катранени пясъци добави към близо 47 млрд. долара приходи за индустрията през миналата година, се разкрива в доклада на неправителствени организации, включително BankTrack, Sierra Club и Rainforest Action Network (RAN).

Говорителката на RAN Алисън Кърш обвини банки като JPMorgan Chase във "връщане назад в сляпо следване на техните неправилни политически лидери".

"Ако имаме някакъв шанс за спиране на катастрофалните климатични промени, трябва да се сложи край на експанзията и да се спрат напълно тези опасни източници на енергия", коментира Алисън Кърш и добави: "Банките трябва да бъдат отговорни и да прилагат политики, които предпазват от екстремно финансиране на изкопаеми горива."

Ал Гор: Тръмп не може да спре борбата с климатичните промени

Ал Гор: Тръмп не може да спре борбата с климатичните промени

САЩ юридически не могат да напуснат Парижкото споразумение

JPMorgan Chase e помолила Комисията за ценни книжа и фондови борси на САЩ за подкрепа в опита ѝ да блокира решение на акционерите, в което се призовава за доклад на банката за финансовите и климатични рискове, свързани с проектите за извличане на петрол от катранени пясъци.

Канадските банки Royal Bank of Canada и Toronto Dominion остават най-големите поддръжници на катранените пясъци, като имат вложения в тях в размер на 38 млрд. долара.

Кели Мартин, която е организационен директор в Sierra Club, коментира: "Катранените пясъци и другите проекти за изкопаеми горива застрашават климата ни, общественото здраве и общностите и докато не спрат да ги подкрепят финансово, големите банки... са съучастници в това разрушение."

По-голямата част от новите "екстремни" инвестиции са станали при удвояване на кредитите и облигациите за подкрепяната от правителството на Канада индустрия за разработване на катранените пясъци, въпреки че нейният успех би бил катастрофален за опитите за смекчаване на последиците от климатичните промени, подчертава бившият директор на НАСА Джеймс Хансен.

Студена вълна връхлетя Америка, Тръмп омаловажава климатичните промени

Студена вълна връхлетя Америка, Тръмп омаловажава климатичните промени

Студът доказвал, че нямало глобално затопляне

Банковото финансиране за добив на петрол от катранени пясъци и тръбопроводи се е увеличило повече от два пъти през миналата година - в сравнение с периода 2015-2016 г., когато тогавашният американски президент Барак Обама не разреши изграждането на нефтопровода "Кийстоун", който впоследствие беше отново одобрен от Тръмп.

Подкрепата за въглищата сред 36-те наблюдавани банки също е нараснала с 6% през 2017 г. след 38% спад през 2016 г. Големи китайски банки всъщност са ограничили тези инвестиции през миналата година, а в Европа BNP Paribas и ING са намалили позициите си в активи в изкопаеми горива.

14 европейски банки обаче колективно са увеличили финансирането си на въглища с повече от 2 млрд. долара през миналата година.