Американският президент Доналд Тръмп омаловажи достиженията на науката за климатичните промени, след като арктически студ се настани в централните и североизточните части на САЩ и Канада, принуждавайки хора да останат по домовете си, оставяйки шофьори по пътищата с изтощени акумулатори и усложнявайки до крайност работата на противопожарните служби.

Тръмп написа по този повод в профила си в "Туитър": "На изток може да се окаже НАЙ-СТУДЕНАТА новогодишна вечер в историята." Той в момента се намира в имението си в Мар-а-Лаго в щата Флорида, където е на почивка.

"Вероятно бихме могли да използваме в малка степен доброто старо глобално затопляне, за което нашата страна, но не и други страни, ще плати ТРИЛИОНИ ДОЛАРИ, срещу което да се защити. Облечете се дебело и топло!", допълни Тръмп. 

В Ню Йорк губернаторът Андрю Куомо по-рано предупреди местните жители да се подготвят за "опасно студено време", като се очакват температури по-ниски от нормалните.

Интервенцията на Тръмп в "Туитър" предизвика гняв у много потребители по причина, че американският президент би могъл да използва необичайно студеното време, за да се подиграе с науката, която от години алармира за климатичните промени.

"Метеорологичното време не е равнозначно на климата", написа в "Туитър" конгресменът Прамила Джаяпал от щата Вашингтон, допълвайки: "Президентът трябва да е в състояние да разбере това. Не е толкова трудно."

Джон Фоли, изпълнителен директор на Калифорнийската академия на науките, от своя страна написа саркастично: "Вярвате или не, глобалното изменение на климата е много реално, дори и да е студено в момента пред "Тръмп тауър". Точно както все още има глад в света, дори и ако току-що си изял голям хамбургер в "Макдоналдс".

71-годишният Тръмп отхвърли глобалното затопляне като китайска измама, заричайки се да изтегли САЩ от Парижкото споразумение за климата. Неговата администрация също така премахна климатичните промени от списъка със заплахи за националната сигурност на страната.