Бунтовниците в сирийската провинция Идлиб са взривили два ключови моста в опит да възпрепятстват очакваното настъпление на сирийските правителствени сили срещу единствената останала под контрола на бунтовниците провинция в Сирия, съобщава "Франс прес", позовавайки се на Сирийския център за наблюдение на човешките права.

Уточнява се, че мостовете над река Оронт свързват райони в съседната провинция Хама, която е под контрола на правителството, с контролираната от бунтовниците територия в Идлиб.

Пътните съоръжения са били взривени от ислямистки фракции от Националния фронт за освобождение, който е основният неджихадистки алианс в Идлиб, посочи ръководителят на обсерваторията Рами Абдел Рахман, като уточни, че те са били двата основни моста в района, но имало и други.

Песков: Идлиб е гнездо на терористи, бездействието е рисково

Песков: Идлиб е гнездо на терористи, бездействието е рисково

Коментарът му е на пресконференция за руските военноморски учения в Средиземноморието

Мостовете се намират в равнината Ал Габ, която се разпростира в провинциите Хама и Идлиб и може да бъде една от първите цели на всяка правителствена офанзива.

Правителствените сили се струпват около провинция Идлиб в продължение на седмици, особено в Ал Габ, която някога беше много важен земеделски район.

"Бунтовниците забелязаха интензивната активност от страна на режима, като пристигат танкове и бронирани машини", добавя Абдел Рахман и уточнява, че бунтовническите групировки укрепват позициите си в очакване на военна операция.

ООН се опасява от използване на хлор от всички воюващи в Идлиб

ООН се опасява от използване на хлор от всички воюващи в Идлиб

Отчита и висока концентрация на чужди бойци, включително около 10 000 терористи

През последните дни сирийското правителство и неговият съюзник Русия засилиха реториката си срещу присъствието на бунтовниците в Идлиб, като доминацията там е на джихадисткия алианс "Хаят Тахрир ал Шам", основен елемент в който е бившият Фронт "Ал Нусра", който навремето беше клон на терористичната групировка "Ал Кайда" в Сирия.

"Сирийското командване взе решение да нанесе поражение на Фронт "Ал Нусра" в Идлиб, без значение жертвите, които ще бъдат дадени за това", подчерта вчера сирийският външен министър Уалид Муалем.

ООН предупреждава за хуманитарна катастрофа в Идлиб

ООН предупреждава за хуманитарна катастрофа в Идлиб

Очакват се 800 000 бежанци

В сряда руският външен министър Сергей Лавров призова Запада да не пречи на "антитерористичната операция" в Идлиб, настоявайки: "Този абсцес трябва да бъде ликвидиран."

В района са разположени и турски войски, а Анкара, която подкрепя Националния фронт за освобождение, се обявяваше против каквато и да е мащабна офанзива, която ще предизвика ново масово бягство на бежанци.

Русия иска военните формирования в Идлиб да се ликвидират

Русия иска военните формирования в Идлиб да се ликвидират

Лавров коментира, че Русия е в контакт със САЩ и тече комуникация между въоръжените им сили