Президентът на САЩ Джордж Буш произнесе пред Конгреса своето годишно обръщение "За състоянието на съюза". В него той защити войната в Ирак и кампанията срещу тероризма. С тази кампания САЩ са станали по-сигурно място за живеене, каза той, но предупреди, че самоуспокоението е погрешно.

Сега ние сме пред избор - можем да продължим напред с увереност и решителност или да се върнем назад към опасната илюзия, че терористите не заговорничат вече и че незаконните режими не са заплаха за нас, заяви Буш, цитиран от Би Би Си.
Повече от две години след нападенията от 11 септември войната не е свършила, подчерта той.

Президентът спомена поименно България, като заяви, че страната ни е допринесла за стабилизирането на Ирак. Няма да забравим подкрепата на коалиционните сили, заяви той. Сред съюзниците на Вашингтон във войната срещу тероризма той назова Великобритания, Австралия, Япония, Испания, Полша, Тайланд и Румъния.

Буш защити войната в Ирак и призова американците да го подкрепят на предстоящите президентски избори. САЩ все още са част от войната срещу тероризма и се противопоставят на правителства, които подкрепят терористи и могат да ги снабдят с атомно, химическо и биологическо оръжие.

Президентът Джордж Буш не спомена процеса за уреждане на палестинския конфликт. По време на 45-минутната си реч той не спомена Израел, палестинците и името на мирния план за Близкия Изток “пътна карта”. Това е първият път, когато президентът не споменава в традиционната си реч пред Конгреса този проблем, коментират анализатори. Той обаче посочи Ерусалим като един от градовете, засегнати от терористични атентати през последните месеци.
Отсъствието на темата за израелско-палестинския конфликт може да бъде използвана от страните, които съжаляват за слабия ангажимент на администрацията на Буш в процеса на решение на проблема.

Буш приписа на Америка заслугата, че Либия се е отказала от програмата си за оръжия за масово поразяване. Благодарение на американското лидерство и решителност, светът се променя към по-добро. Миналия месец лидерът на Либия доброволно обеща да разкрие и унищожи всички оръжия за масово поразяване, притежавани от неговия режим. Полковник Кадафи правилно прецени, че страната му ще бъде по-добре и по-сигурна без оръжия за масови убийства, каза Буш.

Буш призова Конгреса да удвои бюджета на Националния фонд за демокрация, който трябва да съдейства за организирането на свободни избори, създаването на свободен печат и профсъюзи, както и за изграждането на пазарна икономика в Близкия Изток.

В сътрудничество с другите страни в района САЩ са решени да ликвидират ядрената програма на Северна Корея и искат от Иран да изпълни обещанието си да не разработва ядрено оръжие.

По-голямата част от речта на Буш бе по вътрешни проблеми - областта, където според проучванията на общественото мнение президентът е най-уязвим преди президентските избори през ноември.

Буш каза, че икономиката е укрепнала в резултат от неговите данъчни съкращения, но бе освиркан от някои конгресмени, когато призова Конгреса да направи съкращенията постоянни.

Президентът предложи данъчни кредити за хората с ниски доходи, които да им позволят да си купят елементарни здравни осигуровки. Той каза обаче, че държавна система на здравеопазване е погрешното решение.

Емигрантските реформи трябва да бъдат “добри” за сигурността на страната. Ще се противопоставя на всеки опит за амнистия на нелегалните емигранти, заяви Буш.

През тази година от американските затвори ще излязат 600 000 души и обществото трябва да им помогне да намерят своето място в живота. Америка е страна, която дава втори шанс. Когато се отварят вратите на затвора, откриващия се напред път трябва да води към но-добър живот, подчерта той.