Белият дом е поканил един от синовете на лидера на „Ал-Кайда" Осама бин Ладен във Вашингтон в последните дни от президентството на Джордж Буш. Това твърди Омар бин Ладен - четвъртият син на обявения за терорист номер едно в света, пишат чужди медии.

По думите на Омар бин Ладен поканата му е донесена от сътрудници на администрацията на Буш в дома му в Доха (Катар) през януари 2009 година като последен отчаян опит да открият местонахождението на лидера на „Ал-Кайда", пише вестник The Daily Telegraph.

Според твърденията на сина на Осама бин Ладен те са го поканили да замине с тях в Белия дом, предложили са му защита и помощ при условие, че им помогне да открият  баща му.

Омар бин Ладен е отказал да направи това заради чувството на синовен дълг. Той е заявил, че за много неща един син може да бъде срещу баща си, но все пак е длъжен да го почита. Той е признал също, че не е имал контакти със своя баща от 10 години, отказал се е от насилието и е напуснал обединението на своя баща в планината Тора-Бора в Афганистан месеци преди терористичната атака на 11 септември 2001 година.

Известно време след това, през 2007 година, се е оженил за британка, която е била по-голяма от него с 25 години, приела е исляма и името Заина. Миналата година обаче те са се разделили, след като на Омар му е била поставена диагноза шизофрения.

В момента Омар бин Ладен изпълнява мисията на посланик на мира в Близкия изток.

За това дали има информация дали баща му е жив или мъртъв той посочва, че не знае, но предполага, че е жив.

От Белият дом отказват да коментират тази информация с мотива, че тя се отнася за дейността на предишната президентска администрация.