Американският държавен глава Джордж Буш твърдо защити плана за разполагане на системата за противоракетна отбрана в Източна Европа, съобщиха агенциите.

Буш изнесе реч в Националния университет по отбрана.

Според американския президент в момента Иран разработва междуконтинентална балистична ракета, която би могла да нанесе голям удар на съюзниците на НАТО.

Ирански официални лица са заявили, че в Иран се разработва ракета с обсег 1200 мили , което ще им позволи да нанесат удар по много наши съюзници от НАТО, включително Гърция, Румъния, България, добави Буш.

По думите му, тази ракета може да достигне САЩ и Европа през 2015г.

Това изказване на Буш идва едва ден след обявеното от американския министър на отбраната Робърт Гейт по време на посещението си в Прага евентуално забавяне в разполагането на ПРО на територията на Чехия и Полша.

Нуждата от разполагането на ПРО в Източна Европа е реална и спешна, заяви US-президентът. От изключителна важност е да осъзнаем реалната заплаха от страна на Иран и да действаме адекватно на нея, каза още Буш.

В речта си американският държавен глава остро разкритикува и демократите, които отхвърлиха исканите от него допълнителни средства за военните мисии в Ирак и Афганистан. Тези средства по думите на Буш са „ жизненоважни за сигурността на Америка".