Най-важното е да се възстанови работата на междуправителствените комисии според Договора за добросъседство, подписан между България и Република Северна Македония. Последната очаква от една година отговор от България за това, стана ясно от думите на външния министър на РСМ Буяр Османи в интервю за Нова телевизия. Като цяло министърът е обнадежден за бъдещето на отношенията между двете страни - с идването на редовно правителство на власт в България процесът по преговори ще бъде по-лесно да бъде рестартиран - нещо, което не се е случило в последната година и заради трите избора и служебната власт у нас.

Евроинтеграцията на РСМ не зависи от срок, а от резултат, отсече Радев

Евроинтеграцията на РСМ не зависи от срок, а от резултат, отсече Радев

Проблемът надхвърля представите за исторически спор между две съседни държави

В момента отношенията между България и Северна Македония са на най-ниското възможно ниво включително и в доверието между нас, но Буяр Османи очаква незабавни разговори между България и Северна Македония и решения още до януари. Срокът от шест месеца е твърде дълъг, тъй като авторитетът на ЕС е изправен пред сериозно предизвикателство.

Въпреки това Османи подчерта, че в РСМ са наясно, че започване на преговори не означава членство още утре, а процес, който ще трае години. "Някой е калкулирал, че около 200 пъти от началото на преговорите до края ще се взимат решения с компромис. Република България може 200 пъти да спре пътя на Северна Македония."

Зоран Заев очаква деблокиране на началото на преговорите на РСМ за еврочленство

Зоран Заев очаква деблокиране на началото на преговорите на РСМ за еврочленство

При разговор с новоизбрания премиер на България Кирил Петков

Османи подчерта, че регионът на Западните Балкани не е в периферията на ЕС, а в самото му сърце и ако остане извън обхвата на общността това поставя пред риск целия регион: "Регионът няма алтернатива, освен ЕС. Ние не сме в периферията, ние сме в сърцето на Съюза. Регионът е обкръжен от страни членки. Няма как Съюзът да има дупка в сърцето. Дупките в тялото са или за кървене, или за чуждо влияние. В това може да се превърне регионът, ако не се инвестира в него."

"Трябва да има всеобхватен подход. Историята - да, важна е, но ние всеки ден правим история, създаваме история", посочи още външният министър, който залага именно на комисията на ниво правителства на двете страни. Сега наистина няма причина да се дават дълги срокове, когато има политически кабинет, има стабилно мнозинство и в Република България, и в Република Северна Македония. Можем да седнем още утре, да продължим с разговорите и още през месец януари да има решение, уверен е външният министър на РСМ.

По отношение на комисията за историческите и образователните въпроси, Буяр Османи смята, че в началото е имало определен напредък, изтъкна успеха по 5 личности и договорените 2 периода. Комисията е трябвало да продължи със същата динамика работа.

Ангел Димитров постави нулева оценка на българо-македонската комисия

Ангел Димитров постави нулева оценка на българо-македонската комисия

Историците чули, че Свети Климент е създал македонската духовност, азбука и книжовност

Той увери, че Република Северна Македония няма да се меси във вътрешното устройство на Република България по отношение на начина на организацията на нейните граждани, включително и по отношение на етносите. В РСМ конституцията признава етническите общности, в България - не. "Нашата позиция е, че това е въпрос, на който самата България ще решава как да се организира. Ние нямаме никакво намерение да се месим в това как Република България ще се организира."

Бойко Ноев: Премиерът да направи анализ защо РСМ спря да изпълнява ангажиментите си

Бойко Ноев: Премиерът да направи анализ защо РСМ спря да изпълнява ангажиментите си

Възможно било България да е причината