Лидерът на опозицията в Северна Македония Христиан Мицкоски призова македонците да бъдат вписани в българската Конституция, ако София поиска вписването на българите в Конституцията на РСМ, съобщава БГНЕС.

"С нашите съседи ще имаме открити отношения. Ние винаги сме били за добри отношения със съседите, но при стриктното спазване на принципа на реципрочност. Ако ние получим уважението на съседите, тогава и те трябва да получат нашето. Ако българите искат промяна на Конституцията, тогава и те трябва да направят същото", категоричен бе Мицкоски, който даде интервю пред държавната телевизия МРТ.

Ние напълно осъзнаваме факта, че има радикални структури на политическата сцена при част от нашите съседи, които използват и злоупотребяват с национализма, каза още македонският лидер на ВМРО-ДПМНЕ. По негови думи те имат много отрицателна и на моменти хегемонистична риторика към Македония. По тази причина призовавал за реципрочност.

Светлан Стоев: В конституцията на РСМ българите да са наравно с другите народи
Обновена

Светлан Стоев: В конституцията на РСМ българите да са наравно с другите народи

Над година от Скопие не ни изпращат свой посланик

"Както се казва, за любовта са необходими двама. Ако ние получим уважението им, тогава те ще имат нашето. Но, ако ние не получим уважение - че аз не съм съществувал в определен исторически период, или пък съм бил друг и съм говорел друг език, искат да ми унищожат културата, традициите, обичаите, които се предавани от баба на внук векове наред, това не са добросъседски отношения", подчерта лидерът на опозицията.

Той заяви, че след като България отвори искането за вписването на българите от РСМ в македонската Конституция, тогава и Скопие има правото да поиска и София да промени своята Конституцията и да впише македонците от България, за което по негови думи има присъда от Съда за правата на човека в Страсбург и за които е приета резолюция в Европейския парламент, в която се казва, че те имат право на собствена култура, запазването на техните обичаи.

Financial Times: Новият български премиер обеща обратен завой за РСМ към ЕС

Financial Times: Новият български премиер обеща обратен завой за РСМ към ЕС

Много българи отхвърлят концепцията за отделна македонска идентичност и език, има и спорове за събития, датиращи от ВСВ

"Ако те искат ние да променим Конституцията, тогава да бъдат така добри да променят и тяхната. Това е истинската реципрочност", изтъкна Мицкоски.

По негови думи било по-добре да се говори за "изграждането на жп връзка, магистрала, икономическото сътрудничество, туризъм, а не за Гоце Делчев, за Илинденското въстание или пък за създадената в Солун през 1893 г. организация, чийто първи конгрес е бил в град Ресен". Защо въобще да говорим за това, изрази недоумение той.

Заев: България е единствената страна-пречка по пътя на Северна Македония към ЕС

Заев: България е единствената страна-пречка по пътя на Северна Македония към ЕС

Иска обещанията на ЕС да се спазват или хората ще се разочароват, което е огромна щета за европейската идея