Ние търсим възможности за това българите в Република Северна Македония да бъдат поставени наравно с останалите изброени народи в конституцията на Република Северна Македония. Това заяви служебният министър на външните работи Светлан Стоев на брифинг в МВнР.

Стоев акцентира, че повече от година Скопие не изпраща посланик в София, а езикът на омразата продължава да бъде сериозен проблем в двустранните отношения.

Гласуване по пощата за българите в чужбина предлагат от МВнР
Обновена

Гласуване по пощата за българите в чужбина предлагат от МВнР

В ЮАР служителите ни са под каратнина

"Ако вие погледнете Конституцията на РСМ след 2001 година, там българите като народност, която населява територията на настоящата държава, не фигурират като такива. Има сърби, има албанци, има роми, има турци, бошняци, но няма българи", обясни служебният външен министър на България.

Той смята, че страната ни трябва да се съобрази със съществуващите реалности в РС Македония. Ето защо той препоръчва разширяване на основата, на която редовното правителство може да води двустранните преговори.

Светлан Стоев прие лидера на партията Граждански демократичен съюз от Северна Македония

Светлан Стоев прие лидера на партията Граждански демократичен съюз от Северна Македония

Двамата обсъдиха двустранните отношения…

това съм го казал и на македонската страна, че най-прекият път е постигането на двустранно споразумение. Постигане на двустранно споразумение относно прилагането на вече подписаните договори между българската и македонската страна", обясни Стоев.

Стоев е категоричен, че бъдещето на Република Северна Македония е в Европейския съюз.

Петър Стоянович: Северна Македония е случайно създадена държава, нация и език

Петър Стоянович: Северна Македония е случайно създадена държава, нация и език

Българския политически елит да има единна позиция към Македония, настоява историкът

Припомняме, вчера при президента Румен Радев се проведе среща с българи от партия Граждански демократичен съюз от Северна Македония.

От МВнР уточниха, че преговорният процес с Република Северна Македония върви по две линии - в двустранни контакти с политическия елит на Скопие и в засилен диалог с европейските ни партньори за разясняване на българската позиция. С постигането на желания резултат от двете страни бихме могли да докажем, че България и Република Северна Македония могат да постигнат решение без намесата на останалите държави-членки на ЕС.

Външният министър препоръча правителството и МВнР да получат по-широка рамка за маневриране във воденето на преговорния процес, която сега е предопределена от Рамковата позиция на МС от 2019 г., одобрена с декларация на НС.

Светлан Стоев подчерта, че не МВнР ще променя червените линии. "Ние сме парламентарна република. Червените линии са следствие на представената от предишното правителство рамкова позиция за воденето на преговори, парламентът ги е приел", каза той.

Дипломат №1 изтъкна, че редовният парламент и комисията по външна политика следва на направят анализ на договореното с Република Северна Македония, за да може този диалог да продължи и политиците в РСМ да осъзнаят отговорността, която носят по пътя към ЕС.

*От МВнР направиха изрично уточнение, че министърът на външните работи Светлан Стоев не е заявявал, че трябва да се впише българско малцинство в конституцията на РСМ.