Няма по-важно, по-ефективно и по-катализиращо решение за укрепване на стабилността и стремежа към реформи и ентусиазма на ЕС в региона на Югоизточна Европа от започване на преговори за присъединяване със Северна Македония и Албания, "за които моментът е назрял, без допълнително забавяне и извинения.

Това послание бе изпратено от външния министър на Република Северна Македония (РСМ) Буяр Османи от Солун, където присъства на среща на външните министри на страните-членки на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа (ПСЮИЕ), цитира думите му скопското електронно издание "360 степени".

Проведената в Гърция среща на министрите на външните работи е част от заключителните срещи в рамките на гръцкото председателство на ПСЮИЕ под мотото "Укрепване на синергията на Югоизточна Европа", а от следващата година форумът ще се председателства от РСМ.

Разговорите се фокусираха върху регионалното сътрудничество в светлината на нарастващата нестабилност и негативните последици от руската агресия в Украйна, както и европейската перспектива на региона и важността на приоритизирането на енергийната сигурност и сътрудничество по въпросите на сигурността.

"Благодаря за успешното председателство на Гърция в извънредната ситуация, както и за подкрепата за европейската интеграция на страните от ПСЮИЕ, които все още не са членки на ЕС, Османи посочи важността на значителното развитие на регионалното сътрудничество във време, когато цялата международна общност е изправена пред предизвикателствата на нарастващите цени на енергията и суровините в резултат на войната в Украйна. Той каза, че всички форми на регионална организация, насочени към намаляване на бюрократичните бариери и изграждане на общ регионален пазар, трябва да се третират с необходимата спешност и пълно участие на правителствата.

Припомняме, че в сряда сръбският президент Александър Вучич, премиерът на Албания Еди Рама и премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски подписаха споразумения за данъчна администрация, туризъм и културно сътрудничество, както и за взаимно признаване на академични степени за целите на пазара на труда. На срещата присъстваха и премиерите на Босна и Херцеговина и на Черна гора - Зоран Тегелтия и Дритан Абазович.

Гръцкият премиер иска Западните Балкани в ЕС до 2033 година

Гръцкият премиер иска Западните Балкани в ЕС до 2033 година

Той иска начало на преговорите с РСМ и Албания през юни