С планираните огромни съкращения на американските въоръжени сили все повече расте ролята на частните охранителни фирми. В близките няколко години армията на САЩ ще съкрати 50 хиляди, а морската пехота 20 хиляди военнослужещи, информира руския сайт www.mixednews.ru.
Затова частния военен бизнес, който се занимава с бойна подготовка на кадри, а след това предлага услугите им на висока цена - печеливша и досега индустрия - занапред ще процъфтява.

Съвременните наемници се разполагат из целия свят и потушават конфликти там, където правителствата не искат да използват собствени войски или където международни сили не са в състояние или нямат желание да действат.

Неотдавна армия от 5 хиляди платени бойци подмениха официалните американски части в Ирак, а още много такива бяха вербувани за защита на частни интереси в региона. Такива наемници се изпращат на най-неочаквани места.

G4S
Тази компания не се ползва с особено добра репутация в България, след като два от инкасовите й автомобили бяха обрани - вторият от служител на фирмата. Със своите 625 хиляди служители обаче G4S е вторият най-голям частен работодател в света.

И макар че голям дял от бизнеса й е съсредоточен в охраната на банки, затвори и летища, фирмата играе съществена роля в горещи точки по целия свят.

През 2008 G4S поглъща Armorgroup, чиято 9-хилядна армия охранители защитава около една трета от всички невоенни транспортни колони за снабдяване в Ирак. Нейните наемници са прочути с дивите си запои и с финансирането на афганистански полеви командири.

Комбинираната група извършва охранителна дейност в повече от 125 страни, включително в най-рисковите части на Африка и Латинска Америка, където предлага на правителствени агенции и частни компании добре въоръжен персонал за сигурност, разминиране, военно разузнаване и подготовка на кадри.

Unity Resources Group
Unity Resources Group действа в Близкия Изток, Африка, Северна и Южна Америка и Азия. Австралийската Unity Resources наброява повече от 1200 човека по целия свят и получи възможност да увеличи присъствието си в Ирак след изтеглянето на държавните армии. Ръководството на групата е съставено от австралийски, американски и британски ветерани.

Частната военна фирма е популярна с охраната на австралийското посолство в Багдат, където през 2010 обучава чилийски бойци за изграждане на картечни гнезда и отбранителни съоръжения. Нейни служители носят отговорност за два съмнителни обстрела на автомобили в Ирак: при единия загива австралийски професор, при втория са убити две цивилни жени.

Извън Ирак групата Unity отговаря за охраната на парламентарните избори в Ливан и помага за евакуацията на частни нефтени компании от кризисните зони в Бахрейн.

Erinys
Фирмата Erinys охранява по-голямата част от най-важните нефтени обекти в Ирак. Участва също така в иракските договори на Държавния департамент на САЩ. В най-голямата им мисия за последните години са участвали 16 хиляди охранители в 282 точки по цялата страна, където отбраняват ключови петролни и други енергийни обекти.

Групата запазва своето присъствие в Африка, където по традиция е базирана дейността й. Неотдавна Erinys се сдоби с два договора за охрана на стратегически нефтодобивни и минни проекти в Република Конго.

Asia Security Group
Asia Security Group е могъща сила в Афганистан, която директно е свързана с президента Хамид Карзай. По-рано компанията е собственост на първия братовчед на президента Хасмат и е една от основните сили в разорената от войната страна. Asia Security Group дава работа на около 600 охранители.

Частната армия, чиято щаб-квартира е в Кабул, получи милиони долари по договори с американските военни, и - както се говори - ще охранява транспортните колони на коалицията, които пътуват към южната част на Афганистан. Наемниците й също така са вербувани от DynCorp - поръчител от САЩ с влиятелно присъствие в региона.

DynCorp
DynCorp води битка с колумбийските паравоенни формирования и трафикантите на дрога в Перу. DynCorp е базирана във Вирджиния и е една от осемте частни военни фирми, специално избрани от Държавния департамент на САЩ за присъствие в Ирак след изтеглянето на официалните военни сили.

Но могъщата фирма с годишни доходи около $3,4 млрд., действа също така в Африка, Източна Европа и Латинска Америка и разполага с персонал от над 10 хиляди души. Има славата на агресивна и нейни бойци са участвали в сражения с въстанически групи в Колумбия в началото на 2000-та. Наемниците й са провеждали мисии срещу трафика на наркотици в Перу, разоръжавали са терористи в Сомалия, Либерия и Южен Судан.

Triple Canopy
Triple Canopy печели договор за охрана в Ирак за $1,5 млрд. Това е още една от осемте частни групировки, вербувани за подмяна на официалните сили на САЩ в Ирак. Разполага с армия от 1800 бойци в страната - основно от Уганда и Перу.

В официалната характеристика на иракския състав на фирмата е написано, че това е „добре подготвена, професионална работна сила със солиден опит. Частната военна компания с име, напомнящо навесите в джунглите, където преминават основната армейска подготовка на специалистите, наброява 3000 души по целия свят.

Договорите на Triple Canopy в други точки: Хаити - където охранява посолството на САЩ, и Израел - където агентите й осигуряват лична охрана за Държавния департамент.

Aegis Defense Services
Aegis Defense Services работи с ООН, САЩ и нефтени корпорации. Aegis предоставя охрана за частни клиенти и за мисии на ООН, за правителството на САЩ - основно в Ирак.

Петхилядният й персонал обаче е разпределен и в офиси в Афганистан и Бахрейн, където осигурява услуги по реакция в кризисни ситуации, оценка на риска охрана на нефтени компании.

Компанията стана популярна след видеоклип, на който се вижда - както се твърди - как бойци на Aegis стрелят по иракски цивилни граждани.

Defion Internacional
Defion Internacional вербува хиляди бойци от развиващите се страни. В предишни години Triple Canopy вербува многобройни кадри от редиците на групата Defion Internacional, която приема и обучава бойци от Латинска Америка за работа по целия свят.

Щаб-квартирата на фирмата е в Перу, има офиси в Дубай, Ирак, Филипините и Шри-Ланка. Фирмата сключва договори и обучава бодигардове, шофьори, охранители на място и специалисти по логистика от развиващите се страни. Някои от агентите й получават по $1000 на месец, което предизвиква негативна международна реакция, особено, когато работата е свързана с Държавния департамент на САЩ.

Academi
Academi е собственик и управлява едно от най-елитните учебни заведения в света. По рано фирмата носи името Blackwater, по-късно - Xe Services. Днес Academi управлява учебно заведение, разположено на площ от 7 хиляди акра в затънтени места в Северна Каролина - един от най-големите и трудни частни военни полигони в света.

Ако се вярва на книгата за Blackwater, написана през 2007, към онзи момент там са подготвени 20 хиляди бойци и специално обучени кучета. Голяма част от тези ресурси са изпратени в Ирак и Афганистан по договори с правителството на САЩ.

Вероятно броят на Academi е намалял след поредица случаи с нерегламентирана стрелба и други подозрителни инциденти, които предизвикаха възмущението на правителството на Ирак и заплашиха редица важни договори.

Освен ангажиментите в Близкия Изток, групата Academi е наета да опазва улиците на Ню Орлианс след урагана „Катрина", охранява японската система ПРО, съдейства за борбата с трафика на дрога по целия свят.