Президентът на Венецуела Уго Чавес отправи сериозна критика към колумбийския министър на отбраната, съобщи БиБиСи. По думите на Чавес Хуан Сантос представлява заплаха за региона.

Изказването на президента на Венецуела идва, след като Сантос заяви, че колумбийските военни сили могат да преследват крайно леви колумбийски бунтовници и в съседни страни.

Това беше определено от Чавес като крайно необмислено и прибързано изказване, което би могло да предизвика бърз военен отговор от страна на Венецуела.

Той дори иронично подметна, че е доста странно, че Сантос е все още на поста си, след като си позволява да прави подобни подстрекателски изказвания.

Миналогодишното военно нахлуване на Колумбия в Еквадор предизвика дипломатически скандал, припомня БиБиСи.

Дипломатическите контакти между двете страни бяха временни преустановени, след като на 1 март миналата година колумбийски военни атакуваха лагер на Въоръжените революционни сили на Колумбия ФАРК, разположен на територията на Еквадор.

При атаката загинаха 26 души, сред които и един от лидерите на групировката Раул Рейес.

От своя страна президентът на Колумбия Алвроо Урибе се дистанцира от думите на своя военен министър. Той определи изказването му като неуместно и непредпазливо.