Времето на илюзиите, че президентът на САЩ Барак Обама ще промени политиката си към страните от Новия свят и ще развива с тях партньорски отношения, отмина.

Това заяви венецуелският президент Уго Чавес, цитиран от РИА Новости.

„Нека да не се заблуждаваме. Безсрамното вмешателство на американската администрация в нашите работи не може да се игнорира", каза Чавес.

Президентът на Венецуела смята още , че основната заплаха за страната му идва от Колумбия.

„В момента основната заплаха за Венецуела идва от Колумбия, която се е превърнала от братска страна в "Израел в Южна Америка", пише Чавес в традиционната си рубрика във венецуелските вестници.

Отношенията между Венецуела и Колумбия се изостриха, след като Богота даде разрешение за разполагане на американски военни бази на колумбийска територия в рамките на борбата срещу наркокартелите.

Той се изказа критично и за дейността на ООН, особено що се отнася до нейната ефективност. Като пример той даде климатичната конференция в Копенхаген, която не оправда надеждите на световната общественост.

"За каква ефективност и поделена отговорност можем да говорим, след като на срещата в Копенхаген станахме свидетели как група развити страни се опитаха да съгласуват позициите си в ущърб на развиващите се страни", каза Чавес.

"За борба с бюрокрацията, корупцията и неефективността са необходими кадрови промени при които в международната организация да дойдат революционно настроени делегати", смята той.

Според него през 2010 г. процесът на революционна радикализация в страните от Латинска Америка ще достигне връхната си точка.