Външният министър Мевлют Чавушоглу предупреди за задълбочаване на недоверието между Турция и Европейския съюз и каза, че отношенията преминават през много критичен период, съобщава "Хюриет".

Министърът призовава ЕС да отвори нова страница в преговорите за присъединяване, което е в застой през последните няколко години.

"Смятаме, че е време да отворим нова страница в процеса на присъединяване. Съветът на Европейския съюз следва да преразгледа решението си да преустанови заседанията на Съвета за партньорство и срещите на високо ниво на контакт и диалог. Ние виждаме, че временният председател Хърватия също е конструктивна в това отношение", обяснява той на среща с посланиците на страните от ЕС в Анкара.

ЕС реже 75% от помощта за Турция

ЕС реже 75% от помощта за Турция

Заради газовия спор в Средиземноморието и военната офанзива в Сирия

Чавушоглу призовава ЕС да не ограничава сътрудничеството в диалога между Анкара и Брюксел по темите за неприсъединителните въпроси.

Решенията на ЕС за санкции срещу въглеводородните дейности на Турция в Източното Средиземноморие, операция "Мирна пролет" в Сирия и двустранните споразумения с Либия обтегнаха отношенията между Анкара и Брюксел, коментира той.

"Трябва да засилим още повече комуникацията си по тези въпроси, които се превърнаха в проблем между нас".

"Проблемът с въглеводородните дейности не е проблем само между ЕС и Турция. Това е въпрос, който засяга всички страни в източното Средиземноморие. Тук, ако ЕС действа неутрално, можем да работим върху механизъм за сътрудничество, който да гарантира равните права на кипърските турци", обяснява Чавушоглу.

Самолетоносачът "Шарл Де Гол" дразни Анкара в кипърската икономическа зона

Самолетоносачът "Шарл Де Гол" дразни Анкара в кипърската икономическа зона

Франция присъства над кипърско небе с "Рафал", вертолети и други самолети и дронове

"Ако присъствието на кипърските турци продължава да бъде отричано, ние ще реагираме срещу всяка негативна стъпка, която ЕС предприема към нас. Тогава напрежението се увеличава. Трябва обаче да предприемем заедно мерки за намаляване на напрежението", заяви той.

На 11 ноември Съветът по външни работи на ЕС прие рамка в Брюксел за ограничителни мерки срещу Турция по отношение на нейните сондажни дейности в Източното Средиземноморие.

Подписването на меморандум за разбирателство между Турция и Либия относно демаркацията на морските юрисдикционни зони в източното Средиземноморие също стана източник на критика на ЕС към Турция в полза на гръцки Кипър и Гърция.

В Турция пак плашат Европа с бежанци, ако я пренебрегват

В Турция пак плашат Европа с бежанци, ако я пренебрегват

Обвиняват Асад, подкрепяни от Иран терористични групи и руски въздушни удари