Чехия е обещала да помогне на Литва с 530 000 евро, за да обезопаси границата си с Беларус заради хилядите мигранти от Афганистан и Ирак, преминаващи през нейната територия.

Над 4 хил. мигранти са пристигнали в Литва от Беларус тази година - някои от тях са били изпратени обратно в родината си, след като са им били осигурени средства за пътя.

През последните няколко месеца Литва, която е разположена по североизточната граница на Европейския съюз, е изправена пред наплив от мигранти - предимно от Ирак, влизащи в страната през съседен Беларус.

Вилнюс обвинява правителството в Минск и президента Александър Лукашенко, че насърчава мигрантския поток в отговор на европейските санкции срещу страната му след отклоняването на пътнически самолет, в който летял журналиста - дисидент.

Вътрешният министър на Литва и външният министър на Чехия са подписали документ, с който се очаква да ускорят строителството на ограда по границата с Беларус.

"Лукашенко продължава да превръща нелегалните мигранти в оръжие и в средство за изнудване на Литва, а оттам и на Европейския съюз. Той трябва да бъде спрян" - категоричен бе първият дипломат на Чехия.

Литва вече се обърна за съдействие към Европейската агенция за гранична и брегова охрана - "Фронтекс".

Дания, от своя страна, предложи на балтийската държава 15 км бодлива тел, контейнери за подслон, експерти по миграция и санитарни средства.