Чехия и Словакия забраниха на неваксинирани хора да посещават хотели, заведения, фризьорски салони и повечето обществени мероприятия от понеделник, след като случаите на COVID-19 напълниха интензивните отделения на болниците в двете страни. Това предаде Ройтерс.

Новите мерки бяха приети миналата седмица, като изостанаха с крачка назад от Австрия, която първа въведе ограничения за неваксинираните, но в понеделник премина и към пълен локдаун.

Чешкото правителство изпрати военни да помагат в претоварени болници, където в отделения за интензивни грижи се лекуват над 700 души. Обсъжда се идея студенти по медицина също да бъдат пратени на помощ.

Чешкият президент прие оставката на правителството

Чешкият президент прие оставката на правителството

По-рано днес премиерът официално се съгласи да подаде оставка

Представители на Чешката лекарска камара казаха, че новите ограничения са недостатъчни и закъснели. Началникът на камарата Милан Кубек дори призова за въвеждане на типични за локдауна мерки. "Призоваваме за бързо въвеждане на задължително ваксиниране на здравните работници, социалните работници и го препоръчваме и в образованието", допълни той.

Чешкото и словашкото правителство се надяват, че рестрикциите за неваксинираните ще дадат тласък на ваксинационната кампания, която изостава от тази в останалата част от Европейския съюз. Според Европейския център за контрол и профилактика на заболяванията 46,8% от хората в Словакия са ваксинирани, което е третата най-ниска стойност в ЕС. Около 60 на сто от чехите пък са с поне една доза ваксина срещу коронавирус.

Словакия обмисля задължителна Covid ваксинация

Словакия обмисля задължителна Covid ваксинация

За хора на възраст над 50 години