Чешкият президент Милош Земан днес прие оставката на правителството на Андрей Бабиш. Това съобщи в "Туитър" прессекретарят на президента Иржи Овчачек.

Припомняме, че по-рано днес правителството официално се съгласи да подаде оставка. Според чешкото законодателство премиерът трябва да предаде оставката си лично на президента. Тъй като държавният глава е в болница, Бабиш му изпрати писмо.

Оставката беше очаквана.

Това се случва дни, след като две партийни коалиции в Чехия подписаха споразумение за сформиране на коалиционно правителство.

Бабиш официално обяви, че подава оставка

Бабиш официално обяви, че подава оставка

Две партийни коалиции в Чехия ще сформират нов кабинет

Досегашният премиер се надяваше да получи още един мандат, но на изборите през октомври беше победен от опозицията. След като предложението за оставка бъде прието, правителството му ще продължи да работи до официалното назначаване на нов кабинет.

А такъв вероятно ще бъде оглавен от Петър Фиала, който е лидер на новосформираното политическо съглашение в страната. Коалиция "Заедно", която включва Гражданската демократическа партия, партия Християндемократите и партия TOP 09, спечели 27,8% от гласовете на изборите миналия месец. Тя се споразумя за съставяне на правителство с коалицията на Пиратската партия и центристкото движение "Кметове и независими", които пък получиха 15,6% на вота.

Управляващите ще имат 108 места в 200-местната долна камара на чешкия парламент. А Бабиш и неговата популистка формация ANO, които имаха 27,1% на изборите, ще излязат в опозиция.

Президентът на Чехия ще приеме оставката на Бабиш

Президентът на Чехия ще приеме оставката на Бабиш

Милош Земан направи първо изявление след влизането си в болница