Правителството на чешкия министър-председател Андрей Бабиш официално се съгласи да подаде оставка, съобщиха местните медии в четвъртък, цитирани от "Дойче Веле".

Това се случва дни, след като две партийни коалиции в Чехия подписаха споразумение за сформиране на коалиционно правителство.

Според чешкото законодателство премиерът трябва да предаде оставката си лично на президента. В момента обаче държавният глава Милош Земан е в болница, затова Бабиш съобщи, че му е изпратил писмо.

Президентът на Чехия ще приеме оставката на Бабиш

Президентът на Чехия ще приеме оставката на Бабиш

Милош Земан направи първо изявление след влизането си в болница

Досегашният премиер се надяваше да получи още един мандат, но на изборите през октомври беше победен от опозицията. След като предложението за оставка бъде прието, правителството му ще продължи да работи до официалното назначаване на нов кабинет.

А такъв вероятно ще бъде оглавен от Петър Фиала, който е лидер на новосформираното политическо съглашение в страната. Коалиция "Заедно", която включва Гражданската демократическа партия, партия Християндемократите и партия TOP 09, спечели 27,8% от гласовете на изборите миналия месец. Тя се споразумя за съставяне на правителство с коалицията на Пиратската партия и центристкото движение "Кметове и независими", които пък получиха 15,6% на вота.

Управляващите ще имат 108 места в 200-местната долна камара на чешкия парламент. А Бабиш и неговата популистка формация ANO, които имаха 27,1% на изборите, ще излязат в опозиция.

Следващото правителство на Чехия няма да приеме еврото

Следващото правителство на Чехия няма да приеме еврото

Еврото не е акцент в следващия четиригодишен управленски мандат