Чехия се сдоби с ново правителство, след като две партийни коалиции подписаха споразумение за съставяне на кабинет, предаде Асошиейтед прес.

Коалиция "Заедно", която включва Гражданската демократическа партия, партия Християндемократите и партия TOP 09, спечели 27,8% от гласовете на изборите миналия месец. Тя се споразумя за съставяне на правителство с коалицията на Пиратската партия и центристкото движение "Кметове и независими", които пък получиха 15,6% на вота.

Управляващите ще имат 108 места в 200-местната долна камара на чешкия парламент, а тяхна опозиция ще бъдат досегашният премиер Андрей Бабиш и неговото центристко движение ANO, които загубиха изборите със съвсем малко (резултатът им беше 27,1%).

Президентът на Чехия ще приеме оставката на Бабиш

Президентът на Чехия ще приеме оставката на Бабиш

Милош Земан направи първо изявление след влизането си в болница

Председателят на Гражданската демократическа партия Петър Фиала ще оглави новото коалиционно правителство. По-рано той заяви, че партньорите вече са се договорили за разпределението на министерските постове.

Петте партии в новото правителство са про-европейски ориентирани за разлика от евроскептика Бабиш. Сред първите им задачи ще бъде справянето с новата вълна на коронавируса в Чехия и с високата инфлация, предизвикана от покачващите се енергийни цени.

Унгарският премиер Орбан се включи в изборите в Чехия в подкрепа на Бабиш

Унгарският премиер Орбан се включи в изборите в Чехия в подкрепа на Бабиш

В PR кампания, придружен от Орбан, Бабиш се хвали как двамата са блокирали плана на ЕС за разпределяне на бежанци