Задължителното ваксиниране срещу Covid за избрани групи от населението въз основа на възрастта би бил идеален начин за борба с пандемията на коронавирус. Това заяви в събота словашкият премиер Едуард Хегер, цитиран от The Slovac Spectator.

Хегер повдигна темата за задължителната ваксинация един ден, след като правителството в съседната на Словакия страна, Австрия, стана първото в Европа, което обяви, че ще наложи ваксинацията срещу Covid до февруари 2022 г.

На 20 ноември Словакия отчете рекорд по заразяване с коронавирус на глава от населението в световен мащаб: седемдневната плъзгаща се средна стойност на новите потвърдени инфекции надхвърли 1677 на един милион към събота. Броят на пациентите в болниците е близо 3000. Броят на ваксинираните е сред най-ниските в ЕС, близо 47 процента от населението.

Словакия започва ваксинация с трета доза

Словакия започва ваксинация с трета доза

Приоритет са лекари, възрастни хора и хронично болни

Говорейки по Словашкото радио на 20 ноември, Хегер каза, че в продължение на две седмици обсъжда с лекари и адвокати ваксината да стане задължителна за всички на възраст над 60 или дори 50 години в Словакия.

"Много е важно конституционните юристи да кажат дали нашата конституция позволява ваксинация на определена възрастова група от населението", каза Хегер по радиото.

Хегер също не изключи, че в Словакия ще има тотално блокиране, ако ситуацията не се подобри през следващата седмица. По-строгите мерки, които той определи по-рано като блокиране за неваксинираните, влизат в сила в страната от понеделник, 22 ноември.

Докато експертите предполагат, че задължителната ваксинация не противоречи на конституцията, опозицията побърза да отхвърли идеята като такава.

Припомняме, че от септември лекарите в Словакия ваксинират с трета доза ваксина срещу коронавирус. Приоритетни бяха лекарите и рискови групи хора - на възраст над 60 години или с хронични заболявания.

Словакия вече ваксинира срещу коронавирус и деца над 5 г.

Словакия вече ваксинира срещу коронавирус и деца над 5 г.

От другата седмица страната започва да поставя и трета доза ваксина

От септември започна и ваксинирането и на деца между 5 и 11 години срещу COVID-19. Ваксинацията на деца над 12 години в страната тече от месеци.