Лекарите в Словакия започват да ваксинират с трета доза ваксина срещу коронавирус от понеделник. Това съобщи словашкото радио, като се позова на министъра на здравеопазването Владимир Ленгварски.

Тези, които са завършили предварително установения курс на ваксинация, могат да се запишат за трета инжекция, но не по -рано от осем месеца след последната доза.

Приоритетни са лекарите и рискови групи хора - на възраст над 60 години или с хронични заболявания. Освен това учителите и служителите на социалната служба ще могат да направят такава инжекция в близко бъдеще.

Обрат - без привилегии за ваксинираните в Словакия

Обрат - без привилегии за ваксинираните в Словакия

Смяната на позицията е повлияна от демонстрациите срещу "дискриминация"

Експерти казват, че в Словакия, която се бори с Делта щама на коронавируса, е започнала нова вълна от епидемията. Регистрира се значително увеличение на броя на заразените хора.

Ваксинацията срещу коронавирус започна в Словакия на 26 декември 2020 г. Имунизацията е завършена от 2 270 826 жители от население около 5,5 милиона граждани. Броят на смъртните случаи сред заразените пациенти е 12 558.

От септември започна ваксинирането и на деца между 5 и 11 години срещу COVID-19. Ваксинацията на деца над 12 години в страната вече тече от няколко месеца. Децата от новата възрастова група също могат да бъдат имунизирани след разрешение от страна на родителите и педиатъра им.

Който се е ваксинирал, може да влезе в Словакия без карантина

Който се е ваксинирал, може да влезе в Словакия без карантина

От 19 април мярката влиза в сила