Чехия ще окаже подкрепа на България за охрана на външната граница на Европейския съюз.

Това обявиха на съвместна пресконференция в Прага президентите Росен Плевнелиев и Милош Земан. Българският държавен глава е на двудневно официално посещение в Чешката република. 

Двете страни ще съгласуват техническите детайли по необходимата на българската страна помощ и това ще се случи възможно най-скоро, поясни президентът Милош Земан. Според него другите държави членки на ЕС също трябва да проявят солидарност със страните, подложени на най-голям миграционен натиск.

Росен Плевнелиев признава вече, че има разлика между мигрантите, които бягат, за да спасят живота си, и тези, които търсят икономически перспективи

Не можем да гарантираме на всеки мигрант желаната работа и заплащане”, заяви президентът. Той припомни, че България беше една от първите страни от ЕС, които ясно посочиха проблема със засиления миграционен натиск по външните граници на съюза и страната ни изцяло спазва правилата от Дъблин и Шенген.

„Същевременно ефективно трябва да защитаваме външните граници на ЕС, да се борим с трафикантите на хора, но и да въздействаме върху първопричините, които тласкат миграционните потоци към Европа“, подчерта президентът Плевнелиев и се обяви за засилване на ролята на ФРОНТЕКС и на усилията за охрана на морските граници.

„Трябва да покажем, че не може милиони да преминават безпрепятствено през границите на ЕС. Не виждаме обаче противоречие между тяхното опазване и спазването човешките права и свободи“, посочи българският държавен глава.

България показва от самото начало на миграционната криза, че работи ефективно по най-дългата сухопътна граница на ЕС с Турция, заяви президентът Росен Плевнелиев и открои добрите резултати от сътрудничеството с турските власти.

„Искрено вярваме, че споразумението между ЕС и Турция има дълбок смисъл и ще намери своята реализация“, коментира българският президент.

По думите на държавния глава взаимодействието между българските и турските власти за ограничаване на миграционния натиск е доказателство, че това споразумение може да проработи в някаква форма.

Не искаме т.нар. Балкански маршрут да бъде отворен отново, не искаме и да възникват алтернативни маршрути“, категоричен беше президентът Росен Плевнелиев.

В Прага държавният глава се обяви за прагматичен подход и за по-тясно взаимодействие със съседните на ЕС държави по отношение на миграционната криза, което да отговори на страховете на европейските граждани от масова миграция към Европа от съседни кризисни региони.
„Необходим е по-засилен контрол на външните граници, по-ефективна дипломация и по-тясно сътрудничество“, каза още президентът Росен Плевнелиев в чешката столица.

В Пражкия замък в чешката столица българският държавен глава беше посрещнат с официална церемония. Двамата президенти разговаряха „на 4 очи“, след което се проведоха официалните разговори между делегациите.