Русия може да стои зад опита за палеж на градски автобуси в столицата Прага миналата седмица. Това заяви в понеделник чешкият премиер Петр Фиала, цитиран от "Ройтерс".

"Има подозрение, че нападението е организирано и финансирано вероятно от Русия, каза Фиала на пресконференция. Това е част от хибридна война, водена срещу нас от Русия, срещу която ние трябва да се защитаваме и която трябва да спрем. Русия многократно се опитва да всява безредици, да подкопава доверието на гражданите в нашата държава."

Руското посолство в Прага засега няма коментар.

Полицията съобщи, че е арестувала 26-годишен мъж в събота във връзка с осуетения заговор и го е обвинила в тероризъм. Заподозреният е испаноговорящ мъж от Южна Америка. Той е пристигнал в Чехия пет дни преди опита за нападение в сряда вечерта. Не е успял да извърши нападението поради бдителността на персонала в автобусното депо в Прага.

Чехия иска НАТО да изпрати послание до Путин, че сметките му ще излязат криви

Чехия иска НАТО да изпрати послание до Путин, че сметките му ще излязат криви

Прага ще търси повече принос за инициативата за доставки на боеприпаси за Украйна

Чехия е член на НАТО и силен поддръжник на Украйна в нейната защита срещу Русия.

Полша, друга членка на НАТО, обвини Русия, че се опитва да дестабилизира страната, включително чрез саботаж и палежи, заради ролята ѝ в предоставянето на военна помощ на съседката Украйна. Москва отхвърли обвиненията.

Миналия месец Агенцията за вътрешна сигурност на Полша съобщи, че е задържала поляк и двама беларуски граждани, заподозрени в подпалването на съоръжения в различни части на страната. Други също са арестувани за актове на саботаж, които според полски служители са извършени по заповед на руски служби.

Чехия събра 1,6 милиарда евро за боеприпаси за Киев

Чехия събра 1,6 милиарда евро за боеприпаси за Киев

Първите доставки трябва да пристигнат до дни

Чехия обвини Русия за причиняването на поредица от необясними експлозии в склад за боеприпаси през 2014 г. Също така и експулсира десетки руски дипломати, след като каза, че доказателствата са излезли наяве през 2021 г.