Чешкият външен министър обяви, че ще извика китайския посланик в Прага, след като Китай отправи заплахи срещу чешки опозиционен политик, който в момента е на посещение в Тайван, съобщава "Франс прес".

Делегация, водена от председателя на чешкия сенат Милош Вистърчил, пристигна в Тайпе вчера, което ядоса Китай, който се опитва да държи острова изолиран от останалия свят.

Китайският външен министър Ван И заяви днес, че Китай ще накара Вистарчил "да плати тежка цена за своето недалновидно поведение и политически спекулации", като нарече пътуването "провокация".

Китай избухна: Председателят на чешкия сенат ще плати тежка цена за посещението в Тайван

Китай избухна: Председателят на чешкия сенат ще плати тежка цена за посещението в Тайван

Чешката република няма да се подчини на възраженията на Пекин

"Очаквам китайската страна да обясни тези думи", каза чешкият външен министър Томаш Петричек пред журналисти в Прага.

"Разбира се, пътуването оказва влияние върху отношенията ни с Китай, но мисля, че това е отишло твърде далеч", допълни първият дипломат на Чехия.

Чешкото правителство приема политиката за един Китай, съгласно която Пекин смята Тайван за част от своята територия, като обединението чрез сила е опция и не изпраща официални делегации на острова.

Но Вистърчил е член на десните опозиционни граждански демократи и не е обвързан от протокола.

90-членната му група, включваща политици, предприемачи, учени и журналисти, ще остане в Тайван до петък.

Той изнесе реч в парламента на Тайван днес и предстои да се срещне с президента Цай Ингвен, чието преизбиране по-рано тази година разгневи Китай, тъй като тя вижда острова като суверенна държава, а не като част от "един Китай".

Вистърчил заяви, че пътуването му ще изпълни наследството на покойния чешки президент Вацлав Хавел, борец за правата на човека и дисидентски лидер на Кадифената революция от 1989 г., която свали комунизма в бивша Чехословакия.

Вистърчил върви по стъпките на своя предшественик Ярослав Кубера, който почина от инфаркт през януари, докато планира пътуване до Тайван.

Връзките между Чехия и Китай претърпяха удар през октомври миналата година, когато кметството на Прага, управлявано от кмет от пиратската антисистемна партия, се оттегли от споразумение за побратимяване с Пекин заради настояването си за еднокитайската политика.

Кметът на Прага Зденек Хриб, който е в делегацията на Вистърчил, след това подписа споразумение за партньорство с Тайпе през януари, което предизвика възмущение в Пекин.