В сряда чешкото правителство добави Росзагрансобственност, руска компания, която управлява руски активи в чужбина, към националния списък със санкции, съобщава Чешкото радио.

"Всички търговски дейности на тази компания, включително лизингът, вече са незаконни", цитира радиото думите на чешкия външен министър Ян Липавски.

Според него добавянето към списъка със санкции означава замразяване на всички активи, които компанията притежава или по друг начин контролира в Чешката република.

Радиото отбелязва, че компанията управлява много недвижими имоти в Чехия, които са собственост на Руската федерация.

По-рано тази година чешките власти обявиха, че ще искат плащане от Москва за парцели, на които са разположени руски дипломатически институции и обекти, собственост на Русия в Чешката република.

Общо става въпрос за 59 поземлени имота с обща площ от 49 271 кв.м. м, по-специално за комплекс от жилищни сгради в Прага, за православната църква на Света великомъченица Людмила, която се счита за главен храм на руското посолство в Чешката република, както и за местата, на които са построени сградите на руските консулства стоят в градовете Карлови Вари и Бърно. Те, според чешки медии, са загубили консулския си статут през май миналата година.

Според чешките власти Русия използва тази земя за други цели и следователно няма причина да продължи да я предоставя безплатно на руската страна.

Чехия ще бъде с Украйна до края на войната

Чехия ще бъде с Украйна до края на войната

Подкрепа от Прага за Киев

По-рано чешкият външен министър Ян Липавски заяви, че Русия притежава 42 единици недвижими имоти в Чешката република, които по-рано идентифицира като обекти, използвани за дипломатически цели. По думите на министъра при проверката министерството е установило, че много от тях не изпълняват поставените цели.

В средата на май чешкото правителство отмени девет декрета от 1970-80 г., които дадоха на СССР правото на безплатно използване на тази земя за дипломатически цели. Сега Чешката република възнамерява да поиска обичайната рента за тези парцели.