Чешкото правителство удължи временния контрол на границата на страната със Словакия в сряда до 2 февруари, каза министърът на вътрешните работи Вит Ракусан, запазвайки мерките, въведени за борба с незаконната миграция, предава Ройтерс.

Чешката република, заедно с Германия, Полша и Австрия, въведоха контрола през септември и октомври, тъй като броят на мигрантите, преминаващи в по-богатите западноевропейски страни, нарастваше.

Контролът, наложен от Чехия, трябваше да изтече в полунощ в сряда, преди удължаването да бъде одобрено на заседание на правителството.

"Ние реагираме на ситуацията в съседните страни, които също удължават (проверките)", каза Ракусан.

Европейските страни затягат границите

Европейските страни затягат границите

Блокът се сблъсква с увеличаване на легалните и нелегалните пристигащи мигранти

Той обобщи, че полицията е проверила повече от 680 000 души и е отказала достъп на повече от 1120 от октомври.

Словакия също въведе временен контрол на границата си с Унгария, но министърът на вътрешните работи каза, че той ще бъде премахнат след 22 януари, според съобщения в словашките медии в сряда.

Словакия регистрира неколкократно увеличение на незаконната миграция през 2023 г., като мигранти, предимно млади мъже от Близкия изток и Афганистан, преминаха транзитно през страната, след като влязоха в Европейския съюз през Унгария и се насочиха на запад, предимно към Германия.

ЕС постигна историческо споразумение за миграцията
Обновена

ЕС постигна историческо споразумение за миграцията

След тригодишни усилия, изглеждащи на моменти обречени на провал