В Чешката република приходите от данъци и осигуровки, плащани от бежанците от Украйна, вече надвишават бюджетните разходи за тях. По-специално, за първите шест месеца на 2024 г. Прага е успяла да получи милиони евро.

Това разкри Novinky.cz, като се позовава на данни на чешкото Министерство на труда и социалните въпроси.

През първите шест месеца на 2024 г. за бежанците е трябвало да бъдат отпуснати 7,3 млрд. крони (над 290 млн. евро), но приходите са били 11,7 млрд. крони (над 465 млн. евро). По този начин страната е успяла да спечели 4,4 млрд. крони (над 175 млн. евро).

От ведомството увериха, че разходите стават все по-малко, а приходите - все повече.

"Бежанците от Украйна отдавна дават много повече в нашия бюджет, отколкото ние харчим за подпомагане на нашите сънародници. Те са актив за нас, а не бреме", отбелязаха от министерството.

Официалните данни показват, че средната помощ за всеки кандидатстващ бежанец е 7 336 крони (291 евро), което включва хуманитарна помощ и жилищна подкрепа. Някои фактори обаче оказват влияние върху крайния размер на помощта, а именно мястото на пребиваване на бежанеца.

За Чехия не е проблем Украйна да спре руския петрол през "Дружба"

За Чехия не е проблем Украйна да спре руския петрол през "Дружба"

Това може да се случи от януари

В същото време министерството отбелязва, че повече хуманитарна помощ получават най-уязвимите категории от населението, които са около 25% от бежанците (93 000 души). По-специално става въпрос за деца, възрастни бежанци и хора с увреждания.

Както УНИАН писа, резултатите от ново социологическо проучване показват, че мнозинството чешки граждани са против идването на нови бежанци от Украйна. Като цяло обаче обществената подкрепа за бежанците от Украйна в Чехия остава на същото ниво, както през март 2024 г.

Чехия ще приеме 4000 украински войници за обучение

Чехия ще приеме 4000 украински войници за обучение

Прага няма да изпраща инструктори

Съобщава се също, че Естония е променила правилата за предоставяне на жилища на украински бежанци. По-специално, от 11 септември само онези бежанци, които са подали молба през първите шест месеца след получаването на първото си разрешение за пребиваване в Естония, могат да получат компенсация за наем.