Правителството на Черна гора обеща да се справи с организираната престъпност след експлозията в спортен център по-рано тази седмица, при която загинаха двама души. Нападението бе свързано с организираната престъпност, съобщава АГП.

Организираната престъпност и корупцията все още упорито присъстват в Черна гора, която многократно е обещавала да се справи под натиска на Европейския съюз (ЕС).

Съветът за национална сигурност на страната заяви, че е приел серия от мерки късно вечерта в петък за "спешен и решителен отговор за засилване на борбата срещу организираната престъпност".

Предприетите мерки обаче на този етап не се уточняват.

"Борбата срещу организираната престъпност изисква обединен и решителен отговор", се казва в изявление на правителството, добавяйки, че "секторът за разузнаване и сигурност ще гарантира, че всички граждани се чувстват сигурни и защитени от престъпни действия".

Заседанието на Съвета за национална сигурност беше свикано ден след като двама души бяха убити и трима ранени при взрив в четвъртък сутринта в южния град Цетине в Черна гора.

Експлозия уби двама и рани трима в Черна гора

Експлозия уби двама и рани трима в Черна гора

Държавната телевизия предположи, че експлозията е свързана с престъпни групировки

Припомняме, че експлозията избухна близо до спортно съоръжение, като е счупила стъклото на комплекса и е изкоренила близко дърво, според кадри, излъчени по местна телевизия.

Директорът на полицията в Черна гора Александър Радович каза, че са загинали "членове на организирана престъпна група".

"Този ​​ден никога не трябва да се повтаря, каза Радович пред репортери, като каза, че невинни минувачи също са били ранени от взрива. Това е червена линия. Черна гора не може да си позволи нито една случайна жертва", добави той.

Черногорските медии съобщиха, че жертвите са били членове на групировката "Шкаляри" - един от престъпните кланове от крайбрежния град Котор на Адриатическо море.

Районът и околностите му са крепости на организирани престъпни групи и спорадично избухват сблъсъци между съперничещи си мафиотски кланове.

Инцидентите с насилие остават относително редки в малката адриатическа нация, чиито живописни плажове и планини са магнит за туристите.

Миналата година мъж задейства взривно устройство в сграда на съд в столицата Подгорица, като се самоуби и рани петима други души.

Черна гора задържа бивш прокурор и полицейски шеф

Черна гора задържа бивш прокурор и полицейски шеф

Арестите са извършени в сътрудничество с Европол по подозрение, че са създали престъпна организация и за злоупотреба със служебно положение

Преди две години въоръжен мъж вилня в Цетине, като уби 10 души.