компютърАмерикански експерти смятат, че компютърният червей Stuxnet е успял единствено да забави развитието на иранската ядрена програма, предаде „Ройтерс". „Самонасочващата се" кибер зараза е успяла да унищожи през 2009-2010г. 1 000 от общо 9 000 центрофуги за обогатяване на уран, разположени в центъра „Натанз".

Stuxnet се разпространява чрез Интернет, "влиза" през дупки в сигурността в Windows и поразява автоматизирани производствени системи, като им задава погрешни команди. Смята се, че основната цел на червея са центрофугите - фино настроени цилиндрични устройства, които се въртят със свръхвзукова скорост.

Според Института за наука и международна сигурност първоначално иранците не са били наясно какво е причинило повредите и в резултат разширяването на ядрения обект е било забавено. В последствие, обаче, специалистите от „Натанз" са взели мерки, които спрели разпространението на Stuxnet.

Анализаторите изказват в свой доклад мнението, че кибер атаката дава възможност да се спечели още време за дипломатическо решение на спора за ядрената програма на Техеран, която, според ислямската страна, е единствено за мирни цели.

В момента все още няма яснота доколко Иран е преодолял „детските" болести на силно затрудненото от международните санкции обогатяване на уран. Според противоречиви израелски данни, Техеран вероятно ще има технологията за производство на ядрено оръжие някъде между 2013г. и 2015г.

От института смятат, че с червей от типа на Stuxnet могат да се неутрализират ядрени обекти по начин, който в някои случаи е по-ефективен от употребата на оръжие.