Чешкият премиер Бохуслав Соботка заяви, че изявлението на президента Милош Земан на сесията на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ), в хода на която той назова присъединяването на Крим към Русия като свършен факт на анексиране и предложи на Украйна да остави този регион на Русия като се договори за компенсации, противоречат на външната политика на чешкото правителство, предаде Интерфакс.

Чешкият президент предложи Русия да плати компенсации на Украйна за Крим

Чешкият президент предложи Русия да плати компенсации на Украйна за Крим

Ирина Геращенко написа, че е печално да видиш политическа деградация в Страсбург

"Изявлението на Земан в Съвета на Европа рязко противоречи на нашата външна политика и президентът няма мандат на чешкото правителство", написа Соботка в Twitter.

"Чешката република подкрепя зачитането на международното право. Санкциите на ЕС срещу Русия са свързани с изпълнение на Минските споразумения и те не могат да бъдат нарушени", подчерта чешкият премиер.

Както бе съобщено, Земан по време на своето изявление в ПАСЕ предложи да бъде решен въпроса с Крим чрез изплащането на обезщетения на Украйна от страна на Русия. "По моето мнение ще има някаква компенсация за Украйна - или във финансова форма, или чрез нефт и газ", заяви Земан.

Президентът на Чехия призна незаконността на анексирането на Крим, но заяви, че този въпрос е решен: "Крим - това е анексия без съмнение. И това е свършен факт (fait accompli).

В Киев с възмущение приеха изказването на Земан по отношение на Крим. В изявление на външното министерство на Украйна се казва, че "опитът да се предложи не само умиротворение на агресора, но и легитимация на анексията на АР Крим на пътя на "продажбата" на част от нашата територия се явява абсолютно неприемливо за съвременна Европа".

"Украйна никога няма да търгува своята територия, своите ценности и своята свобода. В това време в Украйна високо ценят цялата поддръжка и солидарност на правителството на Чехия и чешкия народ, който се проявява в конкретни дела и практическа помощ. Ярък пример за това е неотдавнашната визита на делегациите на Сената на Чешката република на Донбас", се казва в заявление на външното министерство на Украйна.

В своето изявление външния министър на Украйна Павел Климкин предлага противодействие на тези, които са поканили Земан да присъства на сесията на ПАСЕ. "Оставете Земан, не можете да го промените. В театъра има режисьори, има актьори. Тези, които са го поканили да се изкаже, са знаели какво ще каже той. С него не бива да се борите", написа той в Twitter.

От своя страна председателят на комитета на Държавната дума на Русия по международни дела Леонид Слуцкии също не смята Крим за предмет на сделката.

"Заявлението на президента на Чехия Милош Земан, признаването по същество на Крим към Русия като свършен факт, може само да се приветства. Единствено неговото предложение да се плати на Украйна компенсация в каквато и да е форма не издържа на критика", заяви Слуцкий пред журналисти.

По думите му, Русия нищо на никого няма да плати. "Крим - това не е предмет на търговия или на сделки. Присъединяване на полуострова към Русия стана на основа на пряко допитване до волята на неговия народ, а не по пътя на покупко-продажба", подчерта политикът.

Крим влезе в състава на Русия след републиканския референдум през март 2014 година. Украйна не признава резултатите и смята полуострова за своя територия, която е временно окупирана. От страна на ЕС и на САЩ определят действията на Русия като анексиране и въведоха санкции по отношение на редица компании, политици и бизнесмени.